Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk a legjobban fizetett cégvezér

2021. augusztus 10., kedd 09:47

Tavaly tizenegyszer annyit keresett, mint a legjobban fizetett amerikai vezérigazgató.

A Tesla és a SpaceX vezére, Elon Musk 6,66 milliárd dolláros (mintegy 2002 milliárd forint) kompenzációban részesült 2020 során – derült ki a Bloomberg által publikált fizetési listából. A techno mogul ezzel egy nagyságrendet vert a második legjobban fizetett cégvezetőre, Mike Pykoszra, akinek több mint félmilliárd dollárt fizetett az Oak Street Health.

Musk persze nem munkabérként kapta a milliárdokat, hanem részvényopciók formájában, amelynek során egy korábban megszabott áron jutott az általa vezetett elektromos autókat gyártó Tesla részvényeihez. Mike Pykosz kompenzációja bérből, prémiumból, részvényopciókból, és egyéb jutalmakból állt össze, de a Tesla részvények árának töretlen emelkedése miatt Musk immár harmadik éve a legjobban fizetett vezérigazgató.

A Bloomberg nyilvános adatokból összeállított listájának első 10 helyén kizárólag férfiak találhatók. Az Apple vezére Tim Cook javadalmazása a nyolcadik helyre volt elég.

A New York Times és az Equilar – Bloombergétől független – listája szerint a legjobban fizetett cégvezető a Palantir főnöke Alex Karp. Karp e szerint a Palantir alkalmazottak átlagos fizetéséhez képest a legjobban kereső vezető volt.

Egy átlagos amerikai vezérigazgatója a cége átlagos bérének 144-szeresét keresi.

(Business Insider)

Rovatok