Index Vakbarát Hírportál

Még a szén-dioxidnál is szennyezőbb Joe Biden klímaváltozás elleni csodafegyvere

2021. augusztus 12., csütörtök 17:58 | aznap frissítve

Még a szén-dioxidnál is nagyobb megterhelést jelent a környezetre az a „kék hidrogén”, amelynek előállítására egy új szabályozás által nyolcmilliárd dollárt biztosít az amerikai kormányzat.

Egy új, az Energy Science & Engineering Journalban megjelent és a Guardian által ismertetett tanulmány szerint a kék hidrogén – amelyet fosszilis gázokból hoznak létre – előállítása még a szén-dioxid-kibocsátásnál is nagyobb megterhelést jelent a környezetre. A tudósok azt állítják, hogy a kék hidrogén előállítása

húsz százalékkal több üvegházhatású gázt termel, mint a legszennyezőbb fosszilis energiahordozónk, a szén elégetése. 

A dízellel szemben pedig még rosszabbul teljesít a kék hidrogén: annak égetésénél ugyanis hatvan százalékkal több üvegházhatású gázt termel az előállítása. 

Nagyon meglepődtem ezen az eredményen

– mondta Robert Howarth, a tanulmány egyik szerzője. A tudós arra is felhívta a figyelmet, hogy a kék hidrogént nagyon sokan a károsanyag-kibocsátás csökkentésének egyik lehetőségeként emlegetik, de az új tudományos eredmény ezt alapjaiban cáfolja meg.

Az amerikai szenátus kedden, kétpárti támogatással fogadott el egy olyan infrastrukturális fejlesztési csomagot, amelynek részeként nyolcmilliárd dollárt fordítanak a „tiszta hidrogén” készítésére, amelynek kategóriájába ők a kék hidrogént is besorolják. Joe Biden amerikai elnök a csomagot „kulcsfontosságú eszköznek” nevezte a klímaváltozás elleni küzdelemben, az új kutatási eredmények fényében azonban ez megkérdőjelezhetőnek látszik. 

Nem hiszem, hogy ezekre a hamis megoldásokra kellene költenünk a pénzünket

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Robert Howarth.

Az Egyesült Államokban számos cég dolgozik a különféle „zöld – vízből és megújítható energiaforrásokból létrehozott – hidrogénvegyületek előállításán és tesztelésén. Sokak szerint ezek jó alternatívát jelenthetnek a fosszilis üzemanyagokkal szemben, az amerikai törvényhozás által létrehozott szabályozásban azonban elsősorban nem ez, hanem a kék hidrogén játszhatna szerepet. 

Rovatok