Index Vakbarát Hírportál

Hibridként támad fel a Lamborghini Countach

2021. augusztus 13., péntek 10:26

A Countach az az autó, amit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki az ezredforduló előtt volt gyerek. A Lamborghini 1974-től forgalmazott legendája nemsokára ötven éves lesz, a félszázados évforduló alkalmából pedig úgy tűnik, feltámad az ikon, ráadásul nagy esély van rá, hogy hibridként.

Az Audi tulajdonában levő olasz sportautó-gyártó hivatalos bejelentés formájában közölte, hogy visszahozza a Countach nevet. Az előzetes alapján megmaradnak a legendás Countach jellemző egyszerű, éles, áramvonalas formái, viszont a lepel alatt pihenő kasztniról sokat nem látni.

A Lamborghini vásárlói számára fenntartott privát fórumon a gyártó még a hátsó légbeömlőkről közölt egy fotót. A két, sokat nem mutató fotó mellett az autó típusszámáról is lehullt a lepel, ez Countach LPI 800-4 lesz, s ha a Lamborghini követi az eddigi gyakorlatot, a számban a 800 az autó nyolcszáz lőerős csúcsteljesítményét, a 4 pedig a négykerék-hajtást jelenti. Az LPI-ből pedig az I betű a hibrid olasz megfelelőjének (ibrido) rövidítése lehet.

A motor, amit az új Countach kaphat, a Lamborghini első hibridjéből, a limitált Siánból már ismert 6,5 literes, szuperkondenzátoros hibrid rendszerű V12-es lehet. De van rá esély, hogy az Asterion plug-in hibrid rendszerét, vagy a leköszönő Aventador helyére 2025-ben érkező teljesen elektromos rendszert kapja majd a Countach.

A hivatalos bemutatóra nem kell sokat várni, az autó a pletykák szerint augusztus 15-én, a Monterey autóhéten, az eredeti LP500 genfi 1971-es leleplezésének ötvenedik évfordulóján megmutatja a gyártó.

A Lamborghini már hónapok óta veszi fel az előrendeléseket az új Countach iránt érdeklődőktől, így az biztos, hogy nem csak egyszeri limitált megjelenésre készül vele a gyártó. Az ár kapcsán a Sián áraiból érdemes kiindulni, várhatóan 2,6 és 3,6 millió dollár közötti darabáron jelenik majd meg a Countach, szóval körülbelül egymilliárd magyar pénzt kell érte kifizetnie azoknak, akik szeretnék vezetni gyerekszobájuk falának legszebb díszének elektromos reinkarnációját.

(Borítókép: Lamborghini Countach. Fotó: John Keeble / Getty Images)

Rovatok