Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a Pfizer hatásossága a delta-variánssal szemben

2021. augusztus 13., péntek 11:46

Egy új, az Axios által ismertetett kutatás szerint még az mRNS-vakcinák hatékonysága is jelentősen csökkent a delta-variánssal szemben. Az eredmények fényében a Pfizer vakcinája

JÚLIUSBAN MÁR CSAK 42 SZÁZALÉKOS HATÉKONYSÁGOT MUTATOTT A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉBEN.

A Minnesotában végzett kutatás teljes ideje alatt a Moderna 86 százalékos, a Pfizer pedig 76 százalékos gyakorisággal volt hatékony a fertőzés megelőzésében. A kórházi kezelést pedig 92 és 85 százalékos gyakorisággal előzték meg az oltóanyagok.

A vizsgálati időszak végéhez közeledve azonban az eredmények látványosan romlottak, amiben a delta-variáns dominánssá válásának vagy az oltás óta eltelt időnek lehetett jelentős szerepe. A Moderna ennek ellenére még mindig 76 százalékos eredményt ért el a fertőzés megelőzésében, de a Pfizer hatásossága 42 százalékra csúszott le.

Azt egyelőre a tudósok sem tudták megállapítani, hogy a vakcinák hatásossága a delta-variáns terjedése vagy az oltás óta eltelt idő miatt csökkent-e. Venky Soundararajan, a kutatás vezetője szerint

az eddigi adataink alapján úgy fest, hogy a két tényező kombinációja eredményezi ezt. 

Minnesota mellett egyébként más tagállamokban is megvizsgálták a vakcinák hatásosságát, és mindenhol hasonló következtetéseket tudtak levonni a tudósok.

Ha még ez sem jelent kellő figyelmeztetést, akkor nem tudom, mivel lehetne felhívni a figyelmet a helyzetre

– mondta az Axiosnak egy anonimitást kérő vezető kormányzati tisztviselő. 

A vizsgálat egyelőre még nem esett át szakmai lektoráláson (peer review).

Rovatok