Index Vakbarát Hírportál

Vízkorlátozás lesz az aszály miatt a Colorado folyó menti államokban

2021. augusztus 18., szerda 21:46 | aznap frissítve

Arizona, Nevada és Mexikó is kevesebb vizet kap 2022-ben.

2022-ben több, a Colorado folyó vízgyűjtő területén fekvő államban vízkorlátozást vezet be az Amerikai Egyesült Államok kormánya. Korábban soha nem történt ilyen, az idei rekordméretű aszály miatt azonban vízhiányt hirdettek, a szakértők szerint pedig a délnyugati államok számára ez egy jelzés arra vonatkozóan, ami a jövőben várható.

A természeti adottságok regenerálásáért felelős iroda (Bureau of Reclamation, Regenerálási Iroda) közleménye szerint a folyó fő víztározóinak vízszintje olyan alacsonyra csökkent az idei, rekord forróságú nyáron, hogy kötelező szállításcsökkentést indítanak Arizona és Nevada államokban. A Colorado folyó legnagyobb víztározója az Arizona és Nevada határán található Hoover-gát által duzzasztott mesterséges Mead-tó. Bár a Mead-tó vízszintje nyaranta rendszeresen ingadozik, a 2021-es aszály megdöntötte a korábbi negatív rekordnak számító 2010-est, amikor a tóban tárolt vízmennyiség a maximális kapacitás 39 százalékára csökkent.

Jelenleg a Mead-tó teljes víztározó kapacitásának mindössze 35 százalékában van víz a rekord forróságú nyár következtében.

A Colorado folyó, egyben az USA második legnagyobb víztározójaként funkcionáló, szintén mesterséges Powell-tavon sem jobb a helyzet, teljes kapacitásának csupán 26 százalékában van víz. A Colorado folyó teljes vízkapacitásának jelenleg 40 százalékát használja ki, tavaly ez az érték még 49 százalék volt.

A Regenerálási Iroda rendelkezései szerint ennek fényében 2022. január 1-től egyes szintű korlátozásokat vezetnek be. Ez főként Arizonát érinti, ahol a Colorado folyóból érkező vízfelhasználást 18 százalékkal kell csökkenteni, másodikként pedig Nevadát, amely állam 7 százalékkal kaphat kevesebb vizet, mint idén. A helyi vízügyi hatóság vezetője a CNN-nek azt mondta, az állam már megvágta a Coloradóból érkező vízszállítmányait, így nem lesz gond sem az lakossági ivóvíz-, sem a mezőgazdaság vízellátással. A két tagállam mellett egy országok közti szerződés értelmében Mexikó is kap vizet a Mead-tóból, 2022-ben a közép-amerikai országnak 5 százalékkal kevesebb jut majd.

Ha 2022-ben a körülbelül 25 millió embert vízzel ellátó Mead-tó tovább apad, szigorúbb intézkedések várhatók, melyek következtében Mexikó, Arizona és Nevada mellett Kalifornia is kevesebb vizet kaphat.

Idén nyáron soha nem látott forróság és szárazság sújtja az Amerikai Egyesült Államok nyugati partját, emellett a Föld hőmérsékletét 142 éve mérő NOAA szerint világszinten is ez volt a legforróbb július valaha. A Verge-nek Brian Fuchs, a Nebraska-Lincoln Egyetem klimatológusa elmondta, a teljes nyugati partszakasz 95 százalékát érinti az extrém szárazság. Az éghajlatváltozás pedig csak tovább ront a vízhelyzeten, ugyanis a szélsőséges időjárás túltölti a víz körforgását, ezzel hirtelen nagyobb aszályokat és özönvízszerű esőzéseket létrehozva.

(Borítókép: A Mead-tó. Fotó: Robert Alexander / Getty Images)

 

Rovatok