Index Vakbarát Hírportál

Még nagyobb veszélyben vannak az oltatlanok, mint eddig gondoltuk

2021. augusztus 19., csütörtök 17:54

Egy Angliában, az Oxfordi Egyetem által készített kutatás azt mutatja, hogy a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban – írja a Guardian.

Ezek az eredmények azokat a feltételezéseket erősítik meg, amelyek szerint a nyájimmunitást nem lehet a beadott vakcinák számához kötni.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az oltás megvéd a komoly betegség kialakulásától, de a vizsgálatok szerint lehetséges, hogy a vírust a beoltottak ugyanúgy terjeszthetik, mint azok, akik nincsenek beoltva.

Még nem tudjuk, mennyire terjesztik a vírust azok, akik az oltás után kapták el. Lehetséges, hogy a magas vírusszint rövidebb ideig áll fenn náluk. De maga a tény, hogy képesek ilyen magas vírusszintet produkálni, azt mutatja, hogy azok, akik még nincsenek beoltva, igenis veszélyben vannak a delta-variánstól

– mondta el Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem járványtanprofesszora.

A kutatók az országban elérhető egyes vakcinákat is összehasonlították egymással. Ebből az derült ki, hogy a Pfizer 15 százalékkal hatásosabb a delta-variáns ellen, mint az AstraZeneca. Az utóbbinál azonban lassabban kezd csökkenni a védettség. Öt-hat hónappal a beadást követően a védelem szintje körülbelül ugyanakkora.

A tanulmányt szakfolyóiratban egyelőre még nem publikálták, lektorálásra vár.

Rovatok