Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indulhat a Tesla ellen az önvezető rendszer miatt

2021. augusztus 24., kedd 19:07

Két amerikai szenátor úgy véli, hogy az autógyár kommunikációja félrevezeti a fogyasztókat, és közveszélyt okoz.

A Tesla marketinganyagai folytatólagosan hamis képet festenek a cég által gyártott járművek „teljes önvezető képességéről”, amely funkciót az érdeklődők több ezer dolláros felár fejében vásárolhatják meg autójukhoz – vélekedik az Egyesült Államok két demokrata szenátora, Ed Markley és Richard Blumenthal, akik a cég viselkedésének kivizsgálását kérik a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC).

A Tesla marketingje sorozatosan túlzó állításokat fogalmazott meg a járművei képességeiről, amelyek egyre inkább veszélyt jelentenek más autósokra és a közlekedés többi résztvevőjére

– állt a szenátorok levelében.

Mindez, ha úgy tetszik, az amerikai technológiai cégek Biden elnöksége alatt indult elszámoltatásának részét képezi – bár ez eddig főleg monopóliumellenes lépéseket jelentett, és a Teslát elkerülte.

Elon Musk cége évek óta hirdeti, hogy autói az önvezetés küszöbén állnak, 2015-ben azt mondták, már csak két évre vannak az áttöréstől. 2016-tól új hardvert építettek be, hogy ez megvalósulhasson, és az eltelt évek során egy újabb számítógépet is kifejlesztettek, amire az autóknak szükségük lesz az önvezetéshez.

A Tesla-tulajdonosok által megvásárolható, a jövő egy meg nem határozott pontján megvalósuló teljes önvezetést a cég 2018 végén eltávolította az extrák közül, mert Musk szerint kavarodást okozott. Pár hónappal később újra elérhetővé tették azzal az ígérettel, hogy 2019 végére megérkezik a funkció.

A gyártó weboldala szerint a teljes önvezetés képességét nem tartalmazó „teljes önvezetés” funkció jelenleg tízezer dollárba kerül.

Mivel a Tesla nem reklámoz hagyományos módon, a szenátorok a cég egyik hivatalos YouTube-csatornáján 2019-ben kiadott videóra hivatkoznak, amelyben az egyik járművükön az önvezetés béta-tesztjét végzik San Francisco utcáin.

Attól tartunk, hogy a Tesla Autopilot és FSD-funkciója nem olyan érett és megbízható, ahogyan a cég a nyilvánosságnak mutatja. A Tesla-vezetők ez alapján úgy gondolják, hogy a járműveik képesek önállóan közlekedni, aminek halálos következményei lehetnek

– irja Markley és Blumenthal.

(TechCrunch, The Verge)

Rovatok