Index Vakbarát Hírportál

A mentők is kivonultak a Hungexpóra

2021. augusztus 28., szombat 12:52

Most tartják a Hungexpón az Automobil & Tuning Show-t (AMTS), amely a legnagyobb hazai járműipari mustra, és a veteránoktól az új autókon át az egyedi építésű gépekig mindent felvonultat az autózás szerelmesei számára. 

A belső és külső programhelyszínek összesen 120 ezer négyzetméterén külön pavilonban kaptak helyet a muzeális minősítéssel rendelkező oldtimerek a Classic Automobil Show keretében, szomszédságában pedig Magyarok a Világ Járműgyártásában címmel látható tematikus kiállítás, ahol az Országos Mentőszolgálat is képviselteti magát legújabb autói mellett a Kresz Géza Mentőmúzeumból származó régi rohamkocsijával. 

A bemutatónak az ad különleges aktualitást, hogy 175 éve született Kresz Géza, a magyarországi mentőszolgálat megszervezője. A Bécsben diplomát szerzett sebészorvos ottani tapasztalataira hivatkozva vitte a budapesti közgyűlés elé a mentőegyesület létrehozásának tervét, hogy a rohamosan fejlődő fővárosban megoldja a balesetet szenvedők ellátását. Miután megkapta az engedélyt, 1887. május 10-én (ma ez a mentők napja) lelkes orvosokkal és medikusokkal megalapította a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet, amelynek fővédnökéül sikerült József főherceget megnyernie.

1890-re adományokból és a főváros támogatásával a Markó utcában felépült Európa első mentőállomásnak készült épülete, ahonnan 11 mentőkocsival vonultak ki a napi átlagos 20 riasztásra.  Jelszavuk ma is érvényes: „Mindenkit érhet baleset”.

Rovatok