Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik a világ legnagyobb triceratopszát

2021. szeptember 2., csütörtök 23:25

Árverésre bocsátják egy 66 millió éves dinoszaurusz csontvázát – írja a CNN.

Az árverésre október 21-én veszi kezdetét a párizsi a Hotel Drouot aukciósházban, ahol az aukciót megelőző három napban lesz kiállítva a csontváz. A Big John fantázianevet viselő állat csontváz a becslések szerint

körülbelül 1,2 millió euró körüli áron kelhet majd el.

A csontvázat az árverésig az egyik párizsi galériában rakták össze kedden, másfél hónapig még ott lesz látható.

A triceratopszok óriási növényevő dinoszauruszok voltak, amelyek akár 5,5 tonnát is nyomhattak és akár 9 méter hosszúra is nőhettek. Big John ugyan csak 8 méter hosszú, 

de így is ő a legnagyobb triceratopsz, amely előkerült a Föld alól.

A csontvázat 2014-ben találta meg egy geológus Dél-Dakotában, a csontváz rekonstrukcióját viszont már Olaszországban, Triesztben végezték. A dinoszaurusz teljes vázának 60 százaléka (mintegy 200 csontja), a koponyának pedig 75 százaléka épségben megmaradt.

Az állat vélhetően egy másik, kisebb triceratopsszal, a területért folytatott küzdelemben pusztulhatott el – legalábbis erre enged következtetni egy, a nyakán lévő komoly sérülés.

A dinoszauruszcsontvázak iránt nagy érdeklődés mutatkozik, az árak rekordokat döntenek a múzeumok és a kutatóintézetek nagy bánatára, ugyanis nem képesek versenyezni a tehetős magángyűjtőkkel. Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya.

Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.

E rekordok dacára tavaly Párizsban eladatlan maradt több dinócsontváz is, mivel az ajánlatok nem érték el a minimálisan elvárt összeget sem. 

Egy paleontológiával foglalkozó tudományos szervezet, a Society of Vertebrate Paleontology viszont arra figyelmeztetett, hogy azok a csontvázak, amelyek magánkézbe kerülnek „elveszthetnek a tudomány számára”. 

Rovatok