Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes ázsiai kártevő terjed Magyarországon

2021. szeptember 4., szombat 05:51

A friss, ép gyümölcsöt kedveli, és komoly károkat okoz.

Hazánkban is terjed a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii). A rothadó gyümölcsöket fogyasztó muslicákkal szemben az Ázsiából származó invazív kártevő előszeretettel fogyasztja az ép, puha gyümölcsöket, az epret, a málnát, a barackot, a szilvát vagy a szőlőt, és képes akár 80 százalékos vagy súlyosabb károkat okozni a termésben.

A Drosophila suzukii pár éve jelent meg Európában, és világszerte gyorsan terjeszkedik. 2007-ben Barcelonában találkoztak vele először, 2009-ben Franciaországban, 2011-ben Svájcban, Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban és Ausztriában is felbukkant. 2012-ben jelent meg Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban és Magyarországon. 2008-tól Kaliforniából indulva „meghódította” Észak-Amerikát, ahol mintegy 20 százalékos veszteséget, félmilliárd dolláros kárt okozott.

A foltosszárnyú muslica olyan területen marad életben, ahol párás és enyhe a tél. Megjelenésében tehát kulcsszerepet játszik a melegedő éghajlat. Többhetes életük során a nőstények több száz tojást is leraknak az egészséges, érésben lévő és érett gyümölcsökbe. A lárvák 1–3 nap múlva kelnek ki, és a gyümölcs húsát roncsolva elkezdenek táplálkozni – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

A lárvák kártétele nyomán gomba- és baktériumfertőzés miatt a gyümölcs rothadni kezd. A lap szerint korai szürettel és a komposztálás mellőzésével lehet védekezni a foltosszárnyú muslica ellen, a fertőzött gyümölcsöket pedig meg kell semmisíteni. 

(Magyar Mezőgazdaság, MDPI, Wikipedia)

Rovatok