Mi is alig várjuk.
A Washington Egyetem mérnöki karának munkatársai a Nature Communicationsben publikált közleményük szerint sikeresen állíttattak elő polimerizált proteineket módosított mikrobákkal. A baktériumok nagy molekulatömegű izomfehérjét, titint állítottak elő, amelyekből szálakat sodortak.
Az új fehérjeszálak szakítószilárdsága a selyemnél, a nejlonnál, de a kevlarnál is magasabb. Ruházati cikkek előállítására kiválóan alkalmas.
Olcsó, és nagy mennyiségben is könnyen előállítható
– mutatott rá a megoldás előnyeire a kutatás vezetője, Fucsong Csang professzor.
Az anyag mechanikai tulajdonságainak alapja a titinmolekula nagy mérete. Ez a természetben előforduló legnagyobb ismert fehérje, baktériumokban nem is fér el, ezért ezeket egy trükkel vették rá, hogy kisebb szegmensekből építsék meg a polimereket. Az emberi hajszál vastagságának egytizedét kitevő fehérjeszálakat még frissen összesodorták. Az így kapott szál különös tulajdonsága a nagy szakítószilárdság mellett, hogy a mechanikai hatásokat képes hővé alakítva szétoszlatni.
A szintetikus izomszálra több felhasználási területen is számítanak: mivel a kevlarnál is erősebb, golyóálló mellényekben. Fehérje lévén vélhetően magas a biokompatibilitása, így orvosi varratoknál vagy szövetépítésnél is nagy hasznát vehetik.
A rendszer szépsége, hogy lényegében egy bárhol használható platform. Vehetünk fehérjéket különböző természetes közegekből, és betehetjük a polimerizáló platformba, amivel különböző hosszabb fehérjéket és fenntarthatóbb anyagokat állíthatunk elő
– tette hozzá Cameron Sargent PhD-hallgató, a kutatás egyik szerzője.