Index Vakbarát Hírportál

Olvadnak a Pireneusok gleccserei

2021. szeptember 7., kedd 13:58

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei a klímaváltozás miatt, kutatók szerint. A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta, a fennmaradó kéttucatnyi gleccser csaknem háromnegyedénél több mint hat méterrel csökkent a jég vastagsága.

Tömegük átlagosan több mint egyötödével, 23 százalékkal apadt egy évtized alatt, egy tanulmány szerint, írta a Portfolio.

A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért, főként a 19. század óta a Pireneusok régiójában tapasztalható 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés. Ez most egy figyelmeztető jel, hogy mi történhet más hegyekben, például az Alpokban, mondta a spanyol Jesus Revuelto, a tanulmány egyik szerzője. Hozzáfűzte: bár azok gleccsereinek nagyobb a tömege.

A leggyorsabban olvadó gleccserek egyes részeinél húsz méterrel is csökkent a jég vastagsága. Gyakran a jég már visszavonult az évszázadok alatt az erózió által formált hegyvonulatok árnyékába. A tudósok szerint a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak.

Rovatok