Index Vakbarát Hírportál

Kutatók szerint a szívrohammal járhat a kannabiszhasználat

2021. szeptember 8., szerda 17:29

A kannabisz gyakori használata szívroham kockázatával járhat a fiatal felnőttek körében – írja a Fox News a Canadian Medical Association Journal kanadai orvosi folyóiratban megjelent felmérésre hivatkozva.

A kutatás – amelyben 33 173, 18-44 év közötti személy vett részt, közülük 4610 kannabiszfelhasználó – szerint a szívinfarktus kockázata alacsony, és elismerték, hogy további adatokra van szükség, hogy megerősítsék az állítást, de a fiatal felnőttek körében 1,3 százalék a szívroham esélye a marihuánát használók között, míg a nem használók között 0,8 százalék.

Azok, akik havonta több mint négyszer szívnak marihuánát, még nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint akik más úton viszik be a szervezetükbe.

A kannabiszfogyasztás emelkedése negatív hatással lehet a szív- és érrendszerre a veszélyeztetett korosztályban

– írják a tanulmány szerzői, kitérve arra is, hogy a férfiak, a nem házasok, a cigaretta- és e-cigarettahasználók, valamint a sok alkoholt fogyasztók többet nyúlnak marihuánához.

Ugyanakkor további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a gyakori kannabiszhasználat és a szívroham kockázata közötti mechanizmust meg tudják határozni.

Rovatok