Index Vakbarát Hírportál

Újabb ritka mellékhatásra figyelmeztet az EMA az AstraZeneca oltásával kapcsolatban

2021. szeptember 9., csütörtök 20:27 | aznap frissítve

Az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az MTI azt írja, hogy a hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS ESETÉN A SZERVEZET SAJÁT IMMUNRENDSZERE MEGTÁMADJA AZ EGÉSZSÉGES PERIFÉRIÁS IDEGSEJTEKET, AMI TÍPUSOSAN AZ ALSÓ VÉGTAGOKBAN KEZDŐDŐ, SZIMMETRIKUS VÉGTAGGYENGESÉGGEL ÉS ZSIBBADÁSSAL JÁR.

Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat. Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.

Az EMA korábban már a kapilláris szivárgási szindrómát is feltüntette a vakcina egyik ritka mellékhatásaként. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi az oltást követő négy napon belül.

A hágai székhelyű testület ezen kívül vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca-oltóanyaggal kapcsolatban.

A koronavírus tájékoztató oldal lakossági tájékoztatása szerint az oltás után kialakulhat fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Ritkán előfordulhat megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság és viszketés az injekció beadási helyén.

Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

Rovatok