Index Vakbarát Hírportál

Itthon is találtak a veszélyes kullancsból, amely vérzéses lázat okozhat

2021. szeptember 9., csütörtök 05:46

Civilek tudományos bevonásával bukkantak az itthon nem honos Hyalomma kullancsra.

Hyalomma kullancsot találtak Vas megyében. A tőlünk délre honos faj különböző betegségeket, például a krími–kongói vérzéses lázat és a tífuszt is hordozhatja, és valószínűleg madarakkal kerülhetett hazánkba. 

A betolakodó kullancs csíkos lábairól ismerhető fel, 6 milliméteres testméretével jóval nagyobb a honos fajoknál. Különös szokása, hogy 

nem passzívan várja a gazdaállatot, hanem üldözi azt,

és talajon bujkálva igyekszik utolérni. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint ezek a kullancsok közel tíz méter távolságból vizuálisan felismerik a gazdaállatot, és akár tíz percen át, több mint száz méteren át képesek követni azt.

Lengyel kutatók megállapították, hogy a költöző madarak éghajlatváltozás miatt megváltozó útvonalai teszik lehetővé, hogy a Hyalommák olyan területeken is megjelenjenek, ahol korábban ismeretlenek voltak. Az elmúlt években gyakorlatilag minden európai országban találkoztak velük.

A krími–kongói láz a következő Ebolaként is emlegetett vírusos megbetegedés, amely lázzal, hányással, a bőrön bevérzésekkel jár, és súlyos esetekben májelégtelenséget okoz. A fertőzötteknél a halálos kimenetel 10 és 80 százalék között mozoghat (átlagosan minden negyedik megbetegedés halálos).

Tudós állampolgárok kapták el

A Hyalomma kullancs példányára az ELKH Ökológiai Kutatóközpont áprilisban indult Kullancsfigyelő projektje keretében bukkantak. A kutatók a „citizen science” módszer segítségével vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló kullancsok megjelenését és megtelepedését. 

Az eddig beérkezett öt kullancsfaj – és egy közeli rokon vérszívó, az óvantag – közül kétségkívül az augusztusban bejelentett Hyalomma kullancs a legfigyelemreméltóbb.

A Vas megyei településen egy kutyatulajdonos észlelte a nagy méretű, gyors mozgású, csíkos lábú példányt, amely a kutyáján mászkált. A kutya nem járt külföldön, a közeli madárvárta viszont nagy valószínűséggel megfelelő körülményeket biztosított a vért szívott, vándormadárral érkezett kullancs fejlődéséhez.

A kutatók továbbra is kérik a lakosságot, kiemelten a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, és ha Hyalomma egyedet találnak, jelezzék. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

(ELKH, LiveScience, The Sun, Wikipedia)

Rovatok