Index Vakbarát Hírportál

21 év késésben van Európa a környezetvédelmi céljaival

2021. szeptember 13., hétfő 09:02

Több mint húsz év késében van Európa a klímacéljaival, köztük az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításával és a megújuló energiaforrásokra történő átállással, írja a Reuters az Enel által készíttetett kutatásra hivatkozva.

A jelenlegi kibocsátás mellett Európa csak 2051-ben érheti el az üvegházhatást okozó gázok 55 százalékos csökkentésére vonatkozó, eredetileg 2030-as dátummal kiírt célkitűzést. Az Európai Unió az Irány az 55%! (Fit for 55) intézkedéscsomag keretein belül 2050-re teljes klímasemlegességet célzott meg, ennek részeként 2030-ra pedig az 1990-es állapotokhoz viszonyítva 55 százalékkal szeretnék csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Enel által szombaton prezentált tanulmány szerint ahhoz, hogy a 2030-as célokat elérje az EU, 3,6 billió eurós befektetésre van szükség. Ez szerintük összességében 8 billió eurós erősítő hatást gyakorolhat az EU gazdasági növekedésére.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett a megújuló energiák használatát célzó törekvésekkel is késésben van az EU. A tervek szerint 2030-ra a kontinens energiafelhasználásának 40 százalékát megújuló forrásokból kellene beszereznie, ám a tanulmány szerint jelenlegi ütemben leghamarabb 2043-ban érhető el a kitűzött cél. A folyamat felgyorsítása érdekében az Enel sürgeti a regionális együttműködést és energiamegosztást, illetve az EU részéről történő befektetést.

Bár az Európai Uniónak kétségkívül újra kell terveznie klímastratégiáját, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Enel a kontinens egyik legnagyobb energiaszolgáltatójaként rengeteget profitálhat egy billiós csomagból.

Rovatok