Index Vakbarát Hírportál

Forradalmi módszerrel javítottak Szegeden két ember hallásán

2021. szeptember 13., hétfő 20:15

Az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást biztosíthat az a különleges implantátum, amit a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) elvégzett operáció alkalmával ültettek be a páciensekbe a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben a múlt héten – adta hírül honlapján az egyetem. A piezoelektromos jelátvitelen alapú Cochlear OSIA2 hallásjavító implantátumot egy felnőtt és egy gyermek páciens számára ültették be. Magyarországon először hajtottak végre ilyen műtétet. 

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és egyedülálló módon, Piezo Power transzducer technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvencia követés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók – olvasható az SZTE közleményében.

Hozzátették, a Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet között hosszú ideje tartó, szoros szakmai és baráti kapcsolat áll fenn: nemcsak fülészeti, de légúti és gégészeti esetek kezelésében is működtek már együtt, és működnek együtt jelenleg is.

A most elvégzett két műtéttel, amelyet a Szegedi Tudományegyetem részéről  Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztálya részéről Katona Gábor professzor és  Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, megkezdődött a világszínvonalú eszköz bevezetése Magyarországon – írták, hozzátéve, hogy egy következő gyermek műtétére még ebben a hónapban sor kerül.

Rovatok