Index Vakbarát Hírportál

Átadták az első e-diplomákat Magyarországon

2021. szeptember 14., kedd 10:02

Két év fejlesztés és több mint hat hónapos tesztüzem után hivatalosan is elindult Magyarország első, hitelesített e-diploma rendszere, amelyhez bármely hazai vagy nemzetközi felsőoktatási intézmény csatlakozhat.

Itthon elsőként a Milton Friedman Egyetem 10 végzős hallgatója kapott e-diplomát. A blokklánc technológián futó rendszer anonimizált, biztonságos, és a Milton Friedman Egyetem hallgatói számára teljesen díjmentes. Az egyetem közleménye szerint számos próbálkozás volt már rendszerszinten is működő, stabil e-diploma technológia kifejlesztésére, de ezek nem terjedtek el széleskörűen.

Az első magyar e-diplomák egyelőre nem válthatják ki a papíralapú okleveleket, de a munkáltatóknak hiteles és gyors információt ad a diploma megszerzéséről és annak tartalmáról.  Mint közleményükben írják, hamarosan a munkaerőpiacon is alapkövetelmény lesz, hogy pár kattintással ellenőrizhetővé váljanak a végzősök diplomái, ugyanakkor a hallgatók szabadon rendelkezhetnek arról, hogy kiknek adnak hozzáférést a feltöltött oklevelekhez.

Bakonyi László, az egyetem oktatási igazgatója szerint az, hogy az idei, huszadik tanévben az első évfolyam létszáma duplája a tavalyinak, azt mutatja, hogy a Milton innovatív megoldásai egyre vonzóbbak a diákoknak.

Az egyetem céljai között szerepel, hogy minél több hallgató megkapja elektronikusan is az oklevelét, amely remélhetőleg a közel jövőben hiteles okiratként is elfogadottá válik.

Vidákovics Attila, a rendszert kifejlesztő Dlabs Kft. ügyvezetője szerint a koronavírus-járvány óriási lökést adott a projektnek, hiszen egy pillanat alatt mindenki online megoldásokat kezdett keresni, az élet bármely területén. E-diplomarendszerünket valódi hazai innovációnak tartja, amely akár a nemzetközi piacokon is sikeressé válhat. Jelenleg Szingapúrban, az Egyesült Államokban és számos francia kötődésű felsőoktatási intézményben adnak ki hitelesített e-diplomákat, szerinte a trend egyértelműen az online rendszerek elterjedését mutatja.

Rovatok