Index Vakbarát Hírportál

Felújított felvételen az 1936-ban kihalt tasmán tigris

2021. szeptember 14., kedd 09:04

Az Ausztrál Nemzeti Film- és Hangarchívum (NFSA) jóvoltából látható egy digitálisan felújított felvételen az 1936-ban kihalt erszényesfarkasok, más néven tasmán tigrisek (Thylacinus cynocephalus) utolsó élő egyede.

A hobarti Beaumaris Állatkertben készült felvételt 1933-ban rögzítette David Fleay ausztrál természettudós. A 35 milliméterre rögzített filmen a Benjamin nevű állat látható, aki fajának utolsó példánya volt. A tasmán tigriseket ugyanis Ausztráliában vélhetően a dingókkal való versengés, Tasmaniában pedig az ember pusztította ki. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki Európából betelepült birkatenyésztők, akik közel száz éven keresztül hivatásos vadászokkal irtották a birkanyájak megtizedeléséért felelősnek tartott erszényesfarkasokat.

A fajpár egyedét 1910 és 1930 között sikerült nyugat-európai és amerikai állatkertekbe menekíteni, viszont a tasmán tigrisek fogságban nem szaporodtak. A sors iróniája, hogy 1936-ban, az utolsó egyed halálával megegyező évben nyilvánították a fajt védettnek.

Bár a kutyákra emlékeztető testfelépítéssel bíró, de erszényes emlős tasmán tigrisek 1986-ban hivatalosan is kihalt státuszt kaptak, sokak szerint Tasmania erdős, hegyvidéki területein a mai napig élnek példányok. Különböző helyeken, különböző időpontokban vélték látni a tasmán tigrist, azonban szőrszálakon és ürülékmintán kívül más, 

megdönthetetlen bizonyítékkal nem sikerült alátámasztani, hogy a faj akár egyetlen példánya is még életben lenne.

Az NFSA a felvétel felújítását nagyon nehéz kihívásnak nevezte. Az állat bundájának sűrűsége okán ugyanis rengeteg különálló szőrszálat kellett animálni. Az erszényesfarkas a tasmán tigris nevet a hátán látható tizenkét csík után kapta, a felvétel digitalizálásakor és színezésekor az ausztrál múzeumokban fennmaradt maradványokat és szőrmintákat vették alapul a 85 évvel ezelőtti tudományos dokumentációk mellett.

Jelenleg tíz felvételről tudni, melyeken a tasmán tigrisek láthatók, ezek közül Fleay filmje a leghosszabb 80 másodperces játékidejével. A filmen látható Benjamin nevű állatról egy évvel halála előtt, 1935-ben is készült egy rövid videófelvétel, mely szintén az NFSA tulajdonában áll. Ez egy fekete-fehér, 20 másodperc hosszúságú videó, melyet egy éve tettek közzé, az állat pedig a ketrecében látható rajta.

Benjamin halálának dátuma, szeptember 7-e a veszélyeztetett állatok nemzeti napja Ausztráliában, amivel az őshonos fajok máig rendkívül magas halálozási számára szeretnék felhívni a figyelmet.

Rovatok