Index Vakbarát Hírportál

Először ukulelézett valaki a világűrben

2021. szeptember 20., hétfő 12:43

Űrhajózási történelemet írt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalatnak a Földre szombaton visszaérkezett Crew Dragon űrhajójának 42 éves amatőr űrhajósa Christopher Sembroski, aki a Földtől több száz kilométeres magasságban, súlytalanság állapotában ukulelén játszott.

A Lockheed Martinnál dolgozó légierős veterán a Crew Dragon tízperces élő bejelentkezése során játszott a hawaii gitárnak is nevezett négyhúros hangszeren. A cikkben lentebb visszanézhető élő videóban a történelem első teljesen amatőrökből álló űrhajós legénysége a memphisi St. Jude Gyermek Kutatókórház betegeivel és Tom Cruise-zal is beszéltek, illetve meséltek az általuk az űrben végzett orvosbiológiai kísérletekről (Sembroski például vércukormérést, illetve vérvizsgálatokat végzett) és bemutatták az üvegkupolán keresztül a kilátást. A veterán ukuleléjét a Földre visszatérve elárverezik, és a bevételt a memphisi kórházra fordítják.

Az űrben zenélés nem újdonság egyébként, 2013-ban Chris Hadfield kanadai űrhajós például egy reddites felkérésnek eleget téve David Bowie Space Oddity című dalával vett búcsút a Nemzetközi Űrállomástól.

Sembroski szerint az űrutazás olyan volt, mintha egy barátjával utazna egy teherautóban, akitől még ha akarna sem lehet elválnia. A repüléshez használt Crew Dragon kapszula ugyanis négy négyzetméter alapterületű és nyolc méter magas. Törzsrészéhez, amelyen az űrhajósok kabinja elhelyezkedett, a legénységnek nem volt hozzáférése.

Az üvegkupola mellett kapott helyet a mellékhelyiség a Crew Dragonon. Hayley Arceneaux, a legénység legfiatalabb tagja erről annyit mondott, hogy a fürdőszoba a plafonon van. „A szó szoros értelemben ez egy panel, amelyet lehúzunk és ott van egy nyílás. A világűrben nincs tótágas” – idézte a fiatal nő szavait az MTI.

Az amatőr űrhajósokat kérdezték kedvenc űrételeikről is a videós interjú során. „A kedvencem a pizza, amelyet tegnap ettem vacsorára és valószínűleg ma is azt eszem” – mondta az 51 éves Sian Proctor.

A Crew Dragon kapszula amerikai keleti idő szerint szombat este 7 órakor tért vissza, az Atlanti-óceánban landolt nem messze Floridától. A visszatérés automatizált volt, csakúgy mint az egész repülés. A Falcon–9 hordozórakétával indított Dragon kapszula a Nemzetközi Űrállomásnál magasabb pályán, 580 kilométeres magasságban keringett a bolygónk körül, nagyjából 30 ezer kilométeres óránkénti sebességgel.

Az Inspiration4 misszió célja adatgyűjtésre szolgált arról, miként hat a világűr környezete a teljesen amatőr személyzetre. Egész úton mérték a legénység pulzusát, a véroxigén-szintet, megfigyelték alvásukat és azt, miként reagál szervezetük a sugárzásra. Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel most először járt Föld körüli pályán űrjármű. A SpaceX által fejlesztett űrhajóval civilek legközelebb jövő januárban repülhetnek, amikor az Axiom Space Ax–1 missziója a tervek szerint egy hetet a Nemzetközi Űrállomáson tölt majd.

Rovatok