Index Vakbarát Hírportál

A babák széklete tele van mikroműanyaggal

2021. szeptember 23., csütörtök 10:29 | aznap frissítve

Tízszer annyi műanyagot esznek, mint a felnőttek.

A mikroműanyagok mindenütt jelen vannak, az Antarktisztól az óceáni árkokig. Az sem meglepő, hogy az ember nemcsak szemetel, de meg is eszi azt, így a székletében is van egy kis mikroműanyag. Az viszont meglepő lehet, hogy a babák székletében több a mikroműanyag, mint a felnőttekében.

A New York-i Egyetem munkatársai szerették volna felmérni az emberi szervezetbe kerülő műanyagok (a PET és a polikarbonát) arányát, ezért 3 újszülött, 6 egyéves és 10 felnőtt anyagcsere-végtermékét hasonlították össze. Mindenkinél találtak valamilyen mikroműanyagot. Az újszülötteknél annyi műanyagot mutattak ki, mint a felnőtteknél, de a csecsemőknél jelentősen többet.

A PET-koncentráció jelentősen magasabb volt a csecsemőknél, mint a felnőtteknél, de polikarbonát-koncentrációban nem voltak nagy eltérések. Ezek a mikroműanyagok elsősorban táplálékkal kerülnek a szervezetbe

– fogalmaz a tanulmány.

A csecsemőszéklet átlagosan tízszer annyit PET-et tartalmazott, mint a felnőtteké, de a résztvevők száma miatt nehéz megítélni a különbség okát. A kutatók szerint a műanyag tálak és evőeszközök, illetve a fogzást segítő rágókák a ludasak.

Az egyévesek közismerten mindenféle műanyagot és szövetet a szájukba vesznek. Emellett kutatások kimutatták, hogy a PP-palackokban elkészített babatápszerbe mikroműanyagok milliói kerülnek, és sok előre készített babaétel műanyag tartályban érkezik. Ezen túlmenően a textilekből is származnak PET-mikroműanyagok. A csecsemők gyakran rágcsálnak vagy szopogatnak szöveteket, ezért ebben a korcsoportban a textilekből származó mikroműanyagok nagyobb gondot jelentenek

– írták a kutatók.

(ScienceAlert)

Rovatok