Index Vakbarát Hírportál

Ha nem visszük túlzásba, a kávénak öt egészséges hatása is van

2021. szeptember 29., szerda 19:53

A kávé, amelynek szeptember 29-én van a világnapja, nemcsak feltámasztja és dolgoztatja az embert, hanem kifejezetten egészséges hatásai is vannak, amennyiben nem viszik túlzásba a fogyasztását. Vajon melyek ezek?

Csökkenti a cukorbetegség veszélyét

Friss kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét a napi kávéfogyasztás csészénként hat százalékkal csökkenti. A hatás a kávécserje gyulladáscsökkentő és inzulinérzékenység-növelő növényi anyagainak köszönhető, és a koffeinmentes kávé is előidézi. A Journal of Internal Medicine szerint napi három csésze filteres kávé hatvan százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét – szemben a presszókávé jóval enyhébb hatásával.

Védi a szívet

Az Európai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján elhangzott előadás szerint egy vagy több csésze kávé kedvező hatással van a szívre és a keringési rendszerre. A kávéfogyasztók szíve méretét és működését tekintve is egészségesebb volt, mint a nem fogyasztóké. A fenti megállapításra egy elég komolynak nevezhető, harmincezer főből álló csoport MRI-vizsgálatával jutottak. Ebben a vizsgálatban a koffeinmentes kávé nem mutatkozott előnyösnek, a szűrt kávét azonban itt is ajánlották, mivel a presszókávék bizonyos összetevői hozzájárulnak a koleszterinszint emeléséhez.

Jót tesz az agynak

Ha az agy egészségéről van szó, vegyes a kép, különösen, ha a pihentető alvás és egy kancsó gőzölgő fekete hatásai versengenek. Egy Alzheimer-kórosok körében végzett felmérés szerint napi egy-két csésze kávé támogatta a szellemi képességek megtartását. Egy másik kutatás Parkinson-kór esetében mutatott kedvező hatásokat. Fontos ugyanakkor az a 17 ezer fős mintán végzett kutatás, amely kimutatta, hogy napi hat vagy még több kávé az agy kimutatható zsugorodásához és a demencia fokozott veszélyéhez vezetett.

Jókedv és vidámság

A Harvard orvosi karának kutatása szerint a kávézás harmadával csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A szakértők szerint ezt részben a gyulladáscsökkentő hatás okozza, másrészt a bélflórának azon szereplőit támogatja, amelyek hozzájárulnak a jobb kedélyállapothoz. Ez utóbbi miatt a kávé hosszabb távon is javítja a hangulatot.

Javítja a fizikai teljesítményt

Egy kávé tényleg feldobja az edzést? A Sports Medicine 2019-es cikke szerint a keringés, az állóképesség, az izomerő javításával és fájdalomcsökkentő hatásával támogatja a mozgást. Szem előtt tartandó azonban, hogy a kávé vízhajtó hatású, amit különösen hőségben extra folyadékbevitellel fontos kompenzálni. Egy frissebb kutatás szerint a kávét érdemes fél órával edzés előtt elfogyasztani, ha a zsírégetést fokozó hatást szeretnénk kihasználni.

Fontos tényező, hogy aki a kávét tejszínhabozott, szirupozott édességgé turbózva fogyasztja naponta többször, hamarabb búcsút inthet az egészségügyi előnyöknek, mint az, aki egy kevés növényi tejjel tompítja a keserű ízt.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok