Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a kutatók: terhesen meggondolandó a paracetamol

2021. szeptember 29., szerda 06:29

Általánosan alkalmazható, biztonságos fájdalomcsillapítónak gondolják – tévesen.

Terhes nőknek csak akkor lenne szabad paracetamolt alkalmazniuk, ha az orvosilag mindenképp szükséges – áll egy tizenhárom kutatóból álló nemzetközi csoport közleményében, amelyet a Nature Review Endocrinology publikált. A Nature véleménycikkben reagált a közleményre, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy kutatók nem a gyógyszer betiltására szólítanak, csupán annyit javasolnak, hogy a terhes nők óvatosabban bánjanak vele, mert potenciális születési rendellenességeket okozhat.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy 29 kutatásból 26 szerint bizonyos esetekben a paracetamol neurológiai, urológiai és reproduktív rendellenességeket okozhat a születendő gyermeknél, és a pontos következményekkel kapcsolatban további vizsgálatokat követelnek.

A szakemberek elismerték, hogy jelenleg a paracetamol az egyetlen, terhességben is alkalmazott fájdalomcsillapító, és rámutatnak, hogy általában csak olyan esetben indokolt az alkalmazása, amikor az anya állapota a magzatra is veszélyes lehet – például láz esetén. 

A közleményt ugyanakkor azért tartották fontosnak, mert a terhesek paracetamolfogyasztása folyamatosan növekszik, a közvélekedés ugyanis egy biztonságos fájdalomcsillapítónak tekinti, annak ellenére, hogy sem az ajánlásokban, sem a termékleírásban nem olvasható ilyen állítás. A cél, hogy újra a figyelem középpontjába kerüljön a paracetamol és a potenciális rendellenességek összefüggése.

A szerzők szerint a friss kutatások alapján a rendellenességek kialakulásának esélye a paracetamol használatának időtartamával növekszik, ezért használatát csak rövid távon javasolják.

(MedicalXpress)

(Borítókép: Jeff J Mitchell /Getty Images)

Rovatok