Index Vakbarát Hírportál

A legbrutálisabb madarat háziasíthatta először az ember

2021. szeptember 30., csütörtök 16:02

Halálos lábasjószág, tőrszerű karmokkal.

A struccok és emuk közismerten nagy és röpképtelen madarak, valamivel kevésbé ismert társuk az Ausztráliában honos, élő dinoszaurusznak is nevezett kazuár, amelyről fontos tudni, ha éppen agresszív hangulatban van, tőrszerűen éles karmaival képes halálra rúgni egy embert.

Őseink vagy nagyon meggondolatlanok, vagy nagyon kemény arcok voltak, de a friss bizonyítékok szerint 18 ezer évvel ezelőtt ennek a brutális madárnak a tenyésztésével és háziasításával próbálkoztak.

Az arcehológusok által Új-Guineában feltárt lelőhelyek környékén talált tojáshéjak arról tanúskodnak, hogy az emberek előszeretettel gyűjtögettek kikelés előtt álló tojásokat kazuárok fészkeiből.

Ez a viselkedés évezredekkel előzte meg a tyúkok háziasítását. És itt nem aprójószágról beszélünk, hanem egy tagbaszakadt madárról, ami könnyedén végez az emberrel

– írja Kristina Douglass archeológus, a Penn State Egyetem közleményében.

A gyűjtögetésből arra következtettek, hogy vagy tojásban főzve ették a fiókákat, vagy keltették őket. 

Hogy a korai emberek a presztízs, a kereskedelem, vagy más indította, hogy a kazuárokkal foglalkozzanak, nem tudni. A kazuár fiókák egyébként cukik, de mindenkit mindenütt lebeszélnek a tartásáról, mivel bármilyen potenciális ragadozón képesek egy nagyon gyors rúgással végzetes sebet ejteni.

(Cnet, ScienceAlert)

Rovatok