Index Vakbarát Hírportál

Hazaárulással vádolják a legnagyobb orosz kiberbiztonsági cég vezérét

2021. szeptember 30., csütörtök 10:16

Megromlott a viszonya az FSZB-vel.

Őrizetbe vették és hazaárulással vádolják a legnagyobb orosz kiberbiztonsági cég, a Group-IB alapító vezérigazgatóját, Ilja Szacskovot, derült ki szerdán egy moszkvai bíróság közléséből. Szacskov legalább két hónapra az állambiztonsági szolgálat moszkvai börtönébe kerül az Ars Technika tudósítása szerint.

A TASSZ hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó forrás szerint Szacskov megtagadta, hogy az orosz külföldi hírszerzésnek jelentsen.

A kiberbűnözés és a zsarolóvírusos támadások megelőzéséért dolgozó Group-IB megerősítette, hogy rendvédelmi szervek rajtaütésszerű akciót hajtottak végre a cég szentpétervári irodájában, de nem tudták Szacskov letartóztatásának pontos okát.

A Group-IB csapata biztos benne, hogy a cég vezérigazgatója ártatlan, és üzleti integritása sértetlen

– állt közleményükben.

A Group-IB a helyi BP és Microsoft mellett a legnagyobb orosz állami cégek védelméért is felel.

Minek ment oda?

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov az Interfax hírügynökség szerint tudósítóknak úgy fogalmazott, hogy a letartóztatásnak „nem volt köze az országban működő vállalkozásokhoz vagy befektetésekhez”.

Egy szürke területen tevékenykedett. A titkosszolgálatok a kiberbiztonságot saját felségterületüknek tekintik. Vagy túl messzire ment, vagy megsértette valaki érdekeit

– fogalmazott Szacskov egyik munkatársa.

A KGB utódszervezete, az FSZB az elmúlt években több tudóst, újságírót és kiberbiztonsági szakembert letartóztatott, gyakorlatilag minden külföldi kapcsolat terhelő bizonyíték hazaárulás vádja esetén, amely 20 éves börtönbüntetéssel sújtható. Az orosz igazságüggyel foglalkozó független Mediazona adatai szerint a hírszerzéssel kapcsolatos vádak alapján elítéltek száma ötszörösére nőtt 2009 óta.

(Ars Technica)

Rovatok