Index Vakbarát Hírportál

Rosszul frissít az új iPad Mini kijelzője, az Apple szerint ez a normális

2021. október 3., vasárnap 05:56

Szeptember 14-én mutatta be az Apple a hatodik generációs iPad Mini táblagépet, mely az első igazán nagy frissítés az eszköz 2012-es piacra kerülése óta. A frissített modellnek a kijelzőjével azonban problémák lehetnek.

Az új iPadeket múlt pénteken kezdték el kiszállítani az előrendelőknek, illetve ekkorra már kapott tesztpéldányokat az amerikai sajtó is. A vásárlók és a tesztelők is jelezték az interneten több fórumon és tesztben, hogy az új táblagép LCD panelje hajlamos az angolul jelly scrollingnak nevezett effektre. A jelly scrolling szó szerinti fordításban zselés görgetés, kijelzőknél annyit tesz, hogy az egymás mellett elhelyezkedő pixelek minimális csúszással frissülnek, így például egy szöveg görgetése közben hullámzó hatást kelt a kijelző, mintha egy zselé remegne. A Verge lassított felvételt is készített az új iPad Minin tapasztalható hibáról:

A felhasználói visszajelzések szerint a legtöbbeknél a táblagépet álló helyzetben tartva jelentkezik a probléma, fekvő pozícióban nem tapasztalható a hiba. Azt egyelőre nem tudni, hogy hardveres vagy pedig szoftveres probléma a jelly scrolling oka. Az Apple az ArsTechnica megkeresésére reagált, a cég szerint minden rendben van az új iPad Mini kijelzőjével, az LCD paneleknél normális viselkedés látható a táblagépen.

Ugyanakkor a 120 Hz-es képfrissítésre képes iPad Pro modelleknél, illetve az iPad Minivel megegyező 60 Hz-es iPad Airnél és belépőszintű iPadnél sem tapasztalható a hiba. Ahogy nem volt jelen a korábbi, olcsóbb iPad Mini generációknál sem.

Nem csak az új táblagépek kijelzőjével van probléma egyébként. A szintén múlt pénteken piacra került iPhone 13 Pro modellek Pro Motion kijelzőjének 120 Hz-es képfrissítése sem úgy működik, ahogy azt a felhasználók elvárták volna. Az iOS 15 harmadik féltől származó applikációk animációi esetén a telefon automatikusan visszavált 60 Hz-re. Ezt a hibát az Apple elismerte, egy hamarosan kiadott OTA frissítéssel javítani fogják a bugot az érintett telefonokon. Mivel az iPad Minik esetén a cég szerint normális a dolog, így kérdéses, hogy lesz-e lehetőség szoftveres vagy hardveres javításra.

Rovatok