Index Vakbarát Hírportál

A hőérzékelés és érintés kutatásáért adták oda idén az orvosi Nobel-díjat

2021. október 4., hétfő 11:58

David Julius és Ardem Patapoutian munkája nyerte a 2021-es elismerést.

A Svéd Királyi Akadémia döntése szerint 2021-ben David Julius és Ardem Patapoutian kapja megosztva az orvosi Nobel-díjat – jelentették be hétfő délelőtt.

David Julius a csípős paprika hatóanyaga, a kapszaicin segítségével 1997-ben fedezte fel a TRPV1 receptort, amely a bőr hőérzékelésért felelős idegvégződéseiben található. 

Ardem Patapoutian örmény-amerikai molekuláris biológus új ioncsatornák azonosításával a PIEZ01 és PIEZ02 nyomásérzékeny receptorokat és működésüket fedezte fel. 

Mindkét kutató hiányzó láncszemeket azonosított, amelyek áttörést jelentettek annak megértésében, ahogy az idegrendszerünk a minket körülvevő világot, a hőt és a mechanikai hatásokat érzékeli.

A kérdésre, hogy van-e a díjazott kutatásnak köze a koronavírus-világjárványhoz, a díjat odaítélő bizottság tagja rámutatott, hogy az elmúlt év során a vírus távolságtartást kényszerített az emberekre, akik ráébredtek, milyen fontos az ölelés és a másik közelségének érzékelése.

A tavalyi orvosi Nobelt a hepatitis C, vagyis a májgyulladás felfedezői, Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice kapta.

Az akadémia közismerten konzervatív megközelítése miatt egy adott felfedezésért több évtizeddel később ítélik oda a díjat, így a nagyon széles körben esélyesnek tartott Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman idén nem kapta meg az orvosi Nobelt, de esélyesek a kémiai Nobel-díjra, amelyről szerdán tesznek bejelentést.

Rovatok