Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult a gondozója szelfijével híressé vált gorilla

2021. október 6., szerda 13:46

Pár hetes volt, amikor orvvadászok évgeztek a családjával. Megmentője karjaiban halt meg.

Elpusztult a hegyi gorilla, amely két éve vált az internet sztárjává azzal, hogy egy gondozó szelfijén pózolt a Virunga Nemzeti Parkban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A szokatlan története és egyénisége miatt is ismert nőstény gorillát, Ndakasit 2007 óta nevelték a Senkwekwe Központ gondozói, mivel a családját orvvadászok ölték meg. A gorilla annak a parkőrnek a karjaiban halt meg, aki annak idején megmentette. Egy, a nemzeti park által közzétett fotón Ndakazi testét a földön ülő Andre Bauma tartja az ölében.

Ndakasi egy másik elárvult gorillakölyökkel, Ndezével együtt került a Senkwekwe Központba. Ők lettek a menedék első hegyigorilla-lakói. A párhetes, 2,4 kilós Ndakasira Bauma bukkant rá. A kölyök halott anyjába kapaszkodott, akit orvvadászok lőttek fejbe. A gorillabébi túl sérülékeny volt ahhoz, hogy visszatérjen a vadonba, ezért a nemzeti parkban nevelték fel különleges gondoskodás mellett. A főemlős felnőve is afféle pótanyaként tekintett Baumára.

A híres 2019-es szelfin, amelyet Mathieu Shamavu, az állatmenhely munkatársa készített a Föld napján, a két immár felnőtt gorilla felegyenesedve nézett a kamerába.

Ndakasi a Senkwekwe Központ keddi közleménye szerint szeptember 26-án halt meg hosszú betegség után.

Az 1925-ben Afrika első nemzeti parkjaként megnyitott, 7800 négyzetkilométeren elterülő Virunga Nemzeti Parkban él a világ mintegy ezer példányra becsült hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele.

(MTI)

Rovatok