Index Vakbarát Hírportál

Nem változtat a NASA az űrteleszkóp nevén

2021. október 6., szerda 05:55 | aznap frissítve

Az űrügynökség igazgatójaként James Webb állítólag melegeket üldözött a hatvanas években.

A NASA úgy döntött, nem változtatja meg indulásra készülő űrteleszkópja nevét. A James Webb-űrteleszkóp (JWST) nevét adó egykori NASA-igazgatót azzal vádolták, hogy az ötvenes és hatvanas években leszbikusokat és melegeket üldözött el az amerikai űrügynökségtől. A NASA kivizsgálta az ügyet, és nem talált erre vonatkozó bizonyítékot.

Csalódott vagyok. Mivel nem tudom, hogy milyen tényezőket mérlegeltek, nehéz tiszteletben tartanom a döntést a jelenlegi név megtartásáról

– mondta Johanna Teske, a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza.

Május óta ezerkétszázan írták alá azt a petíciót, amely az űrteleszkóp átnevezését követeli, mert a névadója egy olyan időszakban vezette az űrügynökséget, amikor a szövetségi hivatal alkalmazottait automatikusan kirúgták, ha kiderült, hogy nem megfelelő a szexuális orientációjuk. James Webb igazgatása alatt például 1963-ban kirúgtak egy homoszexuálisnak vélt férfit.

A NASA szeptember 27-én egymondatos közleménnyel zárta a vizsgálatát:

Nem találtunk olyan információt, amely indokolná a James Webb-teleszkóp nevének megváltoztatását.

Brian Odom, a NASA vezető történésze a Nature-nek úgy nyilatkozott, hogy a történetet lezártnak tekinti. Odom hozzátette, hogy „a Covid miatt kialakult körülményekhez képest a vizsgálat amennyire lehet, alapos és nagyon objektív volt”. Több munkatársuk átvizsgálta az archívumokat, kikérdezték a Webb karrierjével foglalkozó történészeket, és külsőst szerződtettek, aki Webb más kormányzati szerveknél befutott pályáját vizsgálta.

A vizsgálatról ugyanakkor nem adnak ki végső írott jelentést, annak ellenére, hogy júniusban átlátható döntést ígértek a tudományos közösségnek.

Nem néztek szembe

Az, hogy nyíltan visszautasítják, hogy meghallgassák a queer csillagászokat, olyan, mintha gyomorszájon ütöttek volna. Visszautasítják, hogy szembenézzenek a történelemmel. Ha ez nem megy, hogyan fogjuk megmutatni, hogy milyen elnyomásban volt része az embereknek?

– mondta Brian Nord, a FermiLab asztrofizikusa, a petíció elindítója.

James Webb 1961 és 1968 között vezette a NASA-t. Az ügynökség ebben az időszakban gőzerővel dolgozott a holdra szállás előkészítésén. Ebből következik, hogy Webb vezetése alatt távolították el az ügynökségtől a homoszexualitással vádolt Clifford Nortont 1963-ban.

Odom szerint Webb neve egyszerűen nem merült fel az ügyben. A róla elnevezett űrteleszkóp nevét 2002-ben kapta az akkori vezető Sean O'Keefe döntése alapján. A Hubble űrteleszkóp utódjának tekinthető JWST-t várhatóan decemberben juttatják fel.

(Nature)

Rovatok