Index Vakbarát Hírportál

Bizarr ereklyére cserélné az utolsó szovjet űrsiklót a kazah üzletember

2021. október 7., csütörtök 09:26

Az utolsó kazah kán fejét kérik a telegraffitizett Burjáért.

A Szovjetunió első és egyetlen űrsiklóját, a Burant 1988-ban lőtték fel. A legénység nélkül sikerrel végrehajtott út után széthullott az ország, az űrsiklóprogramot törölték, a Buran pedig egy Bajkonur közelében található hangárba került. A hangár végül 2002-ben összedőlt, és a Buran a romok alatt végezte.

Az űrsiklóból további még egy példány létezik, ez a Burja, ami azzal került be a hírekbe, hogy nemrég graffitikkel fújták tele az oldalát.

Az Ars Technica jelentése szerint ez utóbbi űrsikló egy Dauren Musa nevű kazah üzletember (az űrkikötő a mai Kazahsztán területén található) tulajdonát képezi, aki egy ember koponyájáért cserébe hajlandó lenne megválni a ritkaságtól.

Valamit valamiért

Dauren Musa az utolsó kazah kán, Keneszari Kaszimov koponyáját kérné a Burjáért cserébe. Kaszimov az országot gyarmatosítani próbáló Orosz Birodalom ellen folytatott egy évtizedes háborút, amely 1847-ben azzal végződött, hogy lefejezték, és fejét Moszkvába küldték.

Musa a kazah Karavánnak adott interjúban leszögezte, hogy semmiképp sem adja ingyen az űrsiklót, és hangsúlyozta, hiszen az a legértékesebb orosz eredetű műtárgy az országban.

Az orosz űrprogram fő beszállítója, az RSS Energija külön céget alapított a bajkonuri ingatlanjai kezelésére. 2004-ben a leányvállalat az RSE Infrakos nevű cégnek adta át a két űrsiklót, amelyek a JSC KRISP Aelita nevű orosz–kazah céghez kerültek. Musa 2011-ben vásárolta meg a céget, és RSC Baikonurra cserélte a cégnevet. A kazah állam ugyanakkor három éve pereskedik a Musával a cég bizonyos tulajdoni elemei miatt.

A bizarr ügy másik oldala, hogy hivatalos orosz források szerint senki sem tudja, hol lehet az utolsó kazah kán koponyája.

(Arc Technica)

Rovatok