Index Vakbarát Hírportál

Megvonja a klímaváltozást tagadók pénzét a YouTube

2021. október 8., péntek 08:39

A hirdetőknek elegük lett, a Google lépett: nem kap pénzt, aki szembeszáll a tudományos konszenzussal.

A Google csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben nem számíthatnak a megtekintések után járó jutalékra azok a YouTube videók, amik „ellentmondanak a klímaváltozás létezésével és okaival kapcsolatos jól alátámasztott tudományos konszenzusnak”. 

Az új szabály novembertől lép életbe. A Google szerint ilyen tartalomnak számít 

a klímaváltozásra hoaxként és átverésként hivatkozó tartalom, olyan állítások amelyek tagadják, hogy a hosszú távú trendek alapján a globális éghajlat melegszik, és olyan állítások amelyek tagadják, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és az emberi tevékenység hozzájárul

a klímaváltozáshoz.

Az alkotók reklámbevételek után járó pénzének megvonása, vagyis a demonetizáció, olyan eszköz amit a szabályokat feszegető uszító és álhíreket terjesztő csatornákkal szoktak figyelmeztetésképp alkalmazni. A klímaváltozás tagadásával kapcsolatos tartalmak továbbra is felkerülhetnek, csak az alkotók nem kereshetnek rajta. A tartalmak mellett tiltani fogják a klímaváltozást tagadó reklámokat is.

A Google Ads csoportja blogjában azzal indokolta a lépést, hogy a szabályokat a hirdetők kívánságára szigorították:

A hirdetők egyszerűen nem akarják, hogy a reklámjaik ilyen tartalom mellett jelenjenek meg. Az alkotók és kiadók pedig nem szeretnék, hogy ilyen témájú reklámok jelentenek meg az oldalaikon vagy videóik mellett

Az új szabály nem érinti a klímaváltozással vagy annak hatásaival kapcsolatos vitákat, vagy új kutatások ismertetését. A szabályt a platform automatikus rendszereivel és emberek által végzett értékelések alapján fogják betartatni.

(Mashable, TechCrunch)

Rovatok