Index Vakbarát Hírportál

Bebizonyosodott, hogy tómeder a marsi kráter

2021. október 8., péntek 12:19

A marsi élet felfedzésének küszöbén áll a Perseverance.

A NASA feltételezte, de nem tudhatta biztosan, hogy a Perseverance marsjáró leszállására kijelölt 45 kilométer átmérőjű kráter a Jezero a múltban tómeder és egy folyó deltája volt. A rover legutóbbi fotói nyomán valamivel nyugodtabbak lehetnek, hogy a programra költött 2,7 milliárd dollár jó helyre került.  A Science hasábjain közölt új elemzés most a Perseverance fotói alapján igazolta, hogy a területen víz állhatott korábban.

A Jezero krátert a Mars Reconnaissance Orbiter képei alapján választották ki. Egy legyezőszerű letarolt területet mutatott, amely a csapat értelmezése szerint a kráterbe ömlő folyó deltája lehetett 3,7 milliárd évvel ezelőtt - ez alapján feltételezték, hogy az itteni üledékben ősi marsi mikrobákra bukkanhatnak.

A bizonyítékot a Perseverance egy Kodiak nevű kiszögellésekkel tarkított szikláról készített fotója szolgáltatta. A képet a személyautó méretű szonda fő kameraegysége, a Mastcam-Z készítette mintegy 2,2 kilométer távolságból.

A 10 méter magas Kodiakból kiálló sziklákon egyértelműen látható a folyó által hozott üledék réteges lerakódása.

Elpárolgott a víz

A szonda mérései alapján a Jezero tava 100 méterrel sekélyebb volt, mint arra a bolygó körül keringő MRO mérései alapján következtettek, a folyódelta ezt követően keletkezhetett.

A Mars jelenleg csontszáraz, 3,5 milliárd évvel ezelőtt száradt ki miután a bolygó mágneses mezeje eltűnt. Ezt azonban hatalmas áradások előzték meg, a fotók elemzése alapján másodpercenként 3000 köbméter vizet megmozgató jelenség másfél méteres sziklákat sodort magával. Ez hasonló lehetett a Föld sivatagos területein tapasztalható villámárvizekhez.

A Perseverance eddig 2,61 kilométert tett meg a mederben. Következő útja a folyódelta egyik kiszögelléséhez vezet majd. Jelenleg azonban minden Marson található eszköz kéthetes kommunikációs szüneten van, mivel a bolygó jelenleg Földdel szemben, a Nap mögött jár pályáján.

(Cnet, Space.com)

Rovatok