Index Vakbarát Hírportál

Vigyázat, cseles SMS-ben támadnak a bűnözők

2021. október 8., péntek 17:39

Visszatért a FluBot kártevő. Ne kattintson kamuüzenetben hivatkozott kamuoldalra.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) honlapján pénteken közzétett rendkívüli tájékoztató szerint az új-zélandi CERT jelezte, hogy visszatért a korábban Magyarországon is széles körben terjedő androidos, úgynevezett FluBot kártevő, és továbbra is SMS-ekben küldött linkekkel terjesztik a kiberbűnözők.

Azt írták, az üzenetek tartalma eltérő lehet: függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

A korábbiakhoz képest azonban különbség, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól. Kiemelték: valójában az érintett eszköz akkor fertőződik meg, ha rákattintanak a hamis biztonsági frissítés telepítésére.

Az NKI ezért arra figyelmeztet, hogy senki se kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra, ne engedélyezzék az ismeretlen alkalmazások telepítését. Ha valaki csomag érkezését várja és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét, és ott megadni a csomag azonosítóját.

Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címen – tájékoztatta az NKI az MTI-t.

Rovatok