Index Vakbarát Hírportál

Fény derült egy 30 millió évvel ezelőtti tömeges kihalásra, az ember őse is majdnem odaveszett

2021. október 8., péntek 10:06

A korabeli emlősfajok közel kétharmada, 63 százaléka veszett ki Afrikában és az Arab-félszigeten 30 milló évvel ezelőtt egy klímaesemény, egészen pontosan egy jégkorszak következtében.

Az eddig ismeretlen tömeges kihalási eseményt a Communication Biology folyóriatban közölt tanulmány amerikai, angol és egyiptomi szerzői több száz  helyi fosszília adatait összegezve és elemezve ismerték fel.

Az esemény oka az eocén és oligocén korszak határán bekövetkezett lehűlés, amelynek során a jégtakarók kiterjedtek, a tengerszint pedig csökkent. Általános elképzelés, hogy a jégkorszakokat az egyenlítő közelében élő állatok viszonylag könnyen átvészelték - a friss kutatás szerint azonban itt is gyökeres változásokat hozott a környezet változása, mivel a lehűléssel egy időben jelentős vulkanikus események sorozata következett be, ami hatalmas területeket borított olvadt lávával.

Világosan látszik, hogy volt egy hatalmas kihalás, amelyet felépülés követett

– magyarázza Steven Heritage, a Duke Egyetem kutatója.

Az eseményt a fogakból sikerült kimutatni. A pár millió évvel később megjelenő rágcsálók és főemlősök fogazata teljesen más lett, mivel teljesen más élőhelyhez alkalmazkodó új fajok voltak.

A mi a emberszabású őseink sokszínűsége szinte semmivé vált 30 millió éve, egyetlen fogtípus maradt meg. Az elődök fogazatának alakjából állapítható meg, hogy milyen lehetőségek voltak a táplálék sokszínűsége terén – mutatott rá Erik R. Seiffert a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának anatómiatanszékét vezető professzor.

Nagyon érdekes történet, hogy volt egy szúk keresztmetszet az evolúciós történetünkben. Elég közel voltunk hozzá, hogy soha se létezzünk, ha majom őseink kihalnak 30 millió éve. Szerencsére nem így történt.

– tette hozzá.

(Phys.org)

Rovatok