Index Vakbarát Hírportál

Aztékok készíthették I. Erzsébet alkimistájának obszidián lélektükrét

2021. október 9., szombat 09:58

A Manchesteri Egyetem munkatársai röntgen-fluoreszcens szkennerrel végeztek kémiai méréseket a két fekete lapból álló tükrön, ami megerősítette, hogy a tárgy a mai Mexikó területéről származik.

A British Museum tulajdonában áll jelenleg az az obszidiántükör, mely egykor I. Erzsébet királynő okkultizmusért érdeklődő tudósának, John Dee-nek a legféltettebb tárgya volt. A férfi úgy gondolta, a fekete vulkáni üvegből készült tükör mágikus tulajdonságokkal bír.

Dee angol csillagász, alkimista és matematikus volt a 16. században. Élete vége felé elkezdett érdeklődni a túlvilág és az okkultizmus iránt, ekkor tükrökben, ablakokban kezdte el keresni az angyalokat és a szellemeket, köztük az obszidiántükörben. Mint kiderült, Dee nem járt messze a tükör eredeti céljától.

Korábban is sejtették, hogy a Dee-féle lélektükör azték eredetű lehet. A Manchesteri Egyetem munkatársai most egy röntgen-fluoreszcens szkennerrel kémiai méréseket végeztek a két fekete lapból álló tükrön, és ez megerősítette a feltételezést. Az anyagok, köztük a titán, a vas és a stroncium arányát mérték az obszidiánban, ezt pedig összevetették azzal, amit Mexikóból szerzett mintákban mértek.

A mérések eredménye megerősítette a felvetést, miszerint kora 16. századi aztékok készíthették a tükröt.

A röntgenes vizsgálat még az obszidián forrásának viszonylag pontos helyét is megtalálta, a kutatók szerint Mexikóvárostól északkeletre szerezhették a vulkáni üveget, melyből a tükröt készítették, írja a Smithsonian magazin.

Az aztékok az obszidiánt gyógyításra használták, emellett pedig gonosz szellemek elleni védőmedálként hordták tükröződő felülete miatt. A vulkáni üveget a kultúra a halállal és a túlvilággal azonosította, úgy tartották, rajta keresztül az istenek láthatják az emberek cselekedeteit és gondolatait is. Ahogy a spanyol konkvisztádor, Hernán Cortés benyomult a mai Mexikó területére, úgy kezdték el az aztékok által készített tárgyakat és kincseket, köztük például a Dee-féle lélektükröt hajókkal visszahozni Európába. Az, hogy Dee tükre mikor került Angliába, és az okkultista miként jutott hozzá, továbbra is rejtély marad.

(Borítókép: Az obszidiántükör – Fotó: Wikipédia)

Rovatok