Index Vakbarát Hírportál

A tölgyfák is harcolnak a levegő szennyezése ellen

2021. október 10., vasárnap 13:11 | aznap frissítve

Egyharmaddal növelhetik fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák válaszul a légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére, írja az MTI a Birminghami Egyetem kutatása alapján.

A Tree Physiology című tudományos folyóiratban bemutatott, tíz évig tartó kutatás során egy öreg tölgyerdőt „fürdettek meg” nagy mennyiségű szén-dioxidban. A 175 éves tölgyfák a kísérlet első három évében folyamatosan növelték a fotoszintézisük mértékét. A kutatók jelenleg a levelek, gyökerek, az erdő és a fák alatti föld elemzésével azt próbálják meg kideríteni, hova raktározták el a CO2-ot a tölgyek és az meddig marad ott elzárva.

A növények a fotoszintézissel szerzik az életben maradásukhoz és fejlődésükhöz szükséges energiát, melynek során a napfény segítségével szervetlen anyagokból (szén-dioxid és víz) állítanak elő maguknak szerves tápanyagot, közben pedig oxigént szabadítanak fel. A vizsgált tölgyerdő annál jobban növelte a fotoszintézise mértékét, minél erősebb napsugárzás érte.

A kutatók a levelek vizsgálata során már megállapították, hogy a kulcsfontosságú tápanyagok arányán nem változtattak a növények, a szén és nitrogén egyensúlya megmaradt. Ebből arra következtetnek, hogy az öreg fák átirányították valahogy az extra tápanyagot, vagy több nitrogént vettek fel a földből, hogy kiegyenlítsék a levegőből kinyert plusz szén mennyiségét.

A tölgyekkel végzett kutatással párhuzamosan az ausztráliai Nyugat-Sydneyi Egyetem a helyi eukaliptuszfákon végzett megegyező kísérletet. Az eukaliptuszokkal végzet kísérletekből kiderült, hogy az ausztrál fák többlet szén-dioxid hatására akár egyötöddel is képesek növelni a fotoszintézisük mértékét. Az öreg tölgyek esetén is hasonló eredményre, egyharmadra számítanak.

Ez eddig a világ legnagyobb kísérlete, melyben közvetlenül vizsgálják, miként hat a klímaváltozás a természetre. „Nehéz volt elvégezni a méréseket 25 méter magas fák tetején napról-napra, de ez volt az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, mennyivel növelik a fotoszintézis mértékét” – idézte az MTI Anna Gardner birminghami kutató szavait. Az ausztrál David Ellswort szerint a kísérletnek hála tudni fogják, milyen választ adnak az öreg erdők a meleg és a mérsékelt hőmérsékletű térségekben is a levegő növekvő szén-dioxid tartalmára.

(Borítókép: Tölgyfa egy hosszú expozíciós idővel készült felvételen Nógrádmegyer közelében 2020. május 8-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok