Index Vakbarát Hírportál

Sushira hasonlító parazita Japán legújabb sztárja

2021. október 10., vasárnap 06:05

Pár nap alatt a japán Twitter sztárja lett egy helyi akvárium lakója. Az Iwakiban található Fukusima Akvárium (Aquamarine Fukushima) nevű oceanárium egyik ászkarákja (Isopoda) ugyanis úgy néz ki, mint a sushi egyik közkedvelt fajtája, a lazac nigiri.

Az állatról először júliusban közölt fotókat az akvárium, az ászkarák pedig egyből szupersztár lett. A növekvő koronavírusos esetszámok miatt azonban az akvárium bezárni kényszerült, s félő volt, hogy az ismeretlen élettartammal rendelkező állat elpusztul. Október elsején, két hónap után nyitott újra az akvárium, az átlátszó lábakkal, fekete szemmel és világos narancs színű háttal bíró ászkaráknak pedig úgy tűnik, semmi baja.

A sushi-szerű lény a tengeri ászkarákok csoportjába tartozik, azon belül a tudósok szerint a Rocinela nemzettségbe. Az akváriumban dolgozó Hibino Mai a Vice kérdésére elmondta, negyven faj tartozik ebbe a nemzettségbe, ám nagyon keveset tudnak egyelőre róluk. A tengeri ászkarákok között vannak dögevők és paraziták is. Az akvárium szerint a sushinak kinéző, nagyjából három centi hosszú állat utóbbi, vérszívással táplálkozhat.

A különleges példányt halászok találták meg Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón Rausu városa mellett az óceánban, 800-1200 méteres mélységből emelték ki a hálóval. Mai szerint a rák különleges színére életmódja ad magyarázatot; úgy vélik, egy világos színű halból táplálkozott parazitaként az ászkarák, mely átvette a gazdatest színét, ezért fényes és világos háta a fajnál megszokott sötétbarna helyett.

Egyelőre nem tudják, milyen típusú halból táplálkozott az ászkarák, ám a tor hasi oldalának méreteiből arra következtettek az akvárium gondozói, egy ideig nem lesz éhes a sushi-lény. Korábban egy óriás ászkarák öt évig élt étel nélkül a szintén Japánban található Toba Akváriumban, mielőtt éhen halt. De nem csak az étkezéssel, az ürítéssel sem sietnek. Az Index is írt arról az ászkarákról, mely hét év után volt hajlandó elvégezni nagy dolgát.

A sushinak kinéző parazita egyébként fellendítette a Fukusima Akvárium látogatottságát, Mai elmondása alapján miután megosztották a furcsa lényről a fotókat a Twitteren, jóval többen mentek el személyesen megnézni az oceanáriumot, mint korábban.

Rovatok