Index Vakbarát Hírportál

Nyolc államból eltűntek az amerikai poszméhek

2021. október 10., vasárnap 12:28 | aznap frissítve

Két évtized alatt 89-90 százalékkal csökkent az Amerikai Egyesült Államok területén élő poszméhek (Bombus pensylvanicus) populációja az élőhelyek elvesztése, a peszticidek és a betegségek következtében. Az USA tagállamai közül nyolcból szinte teljesen eltűntek a dongóknak is nevezett poszméhek az elmúlt húsz évben.

Az Amerikai Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatala (U.S. Fish and Wildife Service) által benyújtott javaslat szerint az amerikai poszméhek természetvédelmi státuszát sebezhetőről veszélyeztetettre szükséges változtatni, a faj túlélése érdekében pedig a szövetségi kormánynak be kell vennie a dongókat a veszélyeztetett fajokról szóló 1973. évi törvény által védett állatok közé. A folyamatosan csökkenő egyedszám ellenére az amerikai poszméheket egyetlen állami vagy szövetségi törvény sem védi.

Az amerikai poszméhek létfontosságú beporzói a vadvirágoknak és a terményeknek, eltűnésük súlyos következményekkel járhat a környezetre nézve. A Live Science cikke szerint nyolc államban (Maine, Rhode Island, New Hampshire, Vermont, Idaho, Észak-Dakota, Wyoming és Oregon) már egyáltalán nem találni vadon élő poszméheket. Az államok listájára hamarosan felkerülhet New York is, ott ugyanis 99 százalékkal csökkent a poszméhek száma a húsz évvel korábbiakhoz képest. De az USA középnyugati és délkeleti részén sem jobb a helyzet, a kilencvenes évek végéhez képest felére csökkent a méhek száma az említett területeken.

A hadászati és vadászati hivatal a javaslat prezentálását megelőzően kilencvennapos megfigyelést végzett a poszméhek, a tigrisbogarak és a pettyes nyúldomolykók vizsgálatával. Ahhoz, hogy a poszméhek bekerüljenek a veszélyeztetett fajok közé, egy év hosszúságú kutatás következik. Jelenleg két méhfaj áll törvényi védettség alatt az Egyesült Államokban, a törvények értelmében az állatokat szándékosan elpusztítók méhenként 13 ezer dolláros büntetésre számíthatnak.

A méhpopuláció folyamatos csökkenésében nagy szerepet játszanak a növényvédő szerek, a természetes élőhelyek zsugorodása, a betegségek és az invazív házi méhek megjelenése a kontinensen. Azok az államok, ahol a legnagyobb mértékben csökkent a dongók száma, a Live Science szerint jóval több olyan növényvédő szert használnak, melybe neonikotinoidokat, rovarölő és gombaölő szereket kevernek az erősebb hatás érdekében. A neonikotinoidok rontják a dongók tájékozódóképességét, így megzavarják a kommunikációjukat, illetve roncsolják az állatok immunrendszerét.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb megmaradt dongópopuláció a Mississippi folyótól nyugatra és a Sziklás-hegységtől keletre található síkságon (Great Plains) él.

Rovatok