Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Ádám lábnyomát

2021. október 11., hétfő 22:07

Hatmillió éves, emberfélétől, hominidától származó lábnyomokat találtak Kréta szigetén. Ezek a legrégebbi ilyen ismert nyomok − közölte a német, svéd, görög, egyiptomi és angol kutatókból álló szakértői csoport. A kutatást a Tübingeni Egyetem Senckenberg Kutatóintézetének szakértői, Uwe Kirscher és Madelaine Böhme vezették, az eredményekről a Scientific Reports című tudományos lapban számoltak be.

A fosszilizálódott tengerparti üledékben talált lábnyomokra a krétai Trakhilosz falu közelében bukkantak, erről először 2017-ben számoltak be a tudósok. 

Geofizikai és mikropaleontológiai módszerekkel sikerült most megállapítani a korukat, amit 6,05 millió évben határoztak meg.

Ezzel ez a több mint ötven lábnyom a legrégebbi ismert bizonyítéka annak, hogy emberihez hasonlatos lábat járásra használtak − számolt be az MTI.

A nyomok majdnem 2,5 millió évvel régebbiek, mint azok, amelyeket a tanzániai Laetoliban találtak és az Australopithecus afarensisnek tulajdonítanak. Ezáltal a trakhiloszi nyomok ugyanolyan korúak, mint a felegyenesedve járó Orrorin tugenensis nevű emberféle Kenyában talált fosszíliái. Ehhez a fajhoz köthetően azonban eddig csak combcsontot találtak, a lábfej csontjait és lábnyomokat nem

− mondta a kutatás egyik vezetője, Uwe Kirscher.

Hatmillió évvel ezelőtt Krétát és Görögország szárazföldi részét összekötötte a Peloponnészoszi-félsziget. A kutatás másik vezetője, Madelaine Böhme szerint nem kizárható, hogy kapcsolat van a lábnyomokat hátrahagyó előemberféle és a kutatócsoportjuk által néhány évvel ezelőtt azonosított hominida, a Graecopithecus freybergi között, amelynek fosszíliáit 7,2 millió éves üledékben találták csupán 250 kilométerrel távolabb, Athénban.

Rovatok