Index Vakbarát Hírportál

Rejtett bolygókat találtak ausztrál kutatók

2021. október 12., kedd 17:27

Ausztrál kutatók rejtett bolygókra bukkantak rádióhullámok használatával – írja az MTI.

A Queenslandi Egyetem egyik csillagásza észlelt csillagoktól érkező, váratlan rádióhullámokat, amelyek korábban ismeretlen bolygók létezésére utaltak. A kutatócsoport egy hollandiai rádióteleszkóp-hálózat segítségével tette a felfedezést, amely a világon az egyik legnagyobb, és 300 ezer négyzetméteres területet képes lefedni.

A felfedezés fontos lépés a rádiócsillagászat számára, galaxisszerte új planéták felfedezéséhez is vezethet. Régóta tudjuk, hogy saját naprendszerünk bolygói erőteljes rádióhullámokat bocsátanak ki, ahogy mágneses mezejük kölcsönhatásba lép a napszéllel, de a Naprendszeren kívüli bolygóktól érkező rádiójeleket még nem sikerült észlelni

– mondta Benjamin Pope, a Queenslandi Egyetem csillagásza, hozzátéve, hogy 19 távoli vörös törpétől érkező jeleket is észleltek, négy esetben erre a körülöttük keringő bolygók létezése a magyarázat.

Ugyanakkor további kutatásra van szükség, hogy megerősítsék és elemezzék az újonnan felfedezett bolygók létezését, amelyek között van olyan, amelyik 165 fényévnyi távolságra van a Földtől.

Rovatok