Index Vakbarát Hírportál

Egy ipari rendszert érő támadásnak nem feltétlenül a rombolás a célja

2021. október 12., kedd 15:38

Csütörtökön rendezik meg a 4iG Technológiai Fórum-konferenciát, amelynek fókusza az ipari digitalizáció és kiberbiztonság lesz. A terület kihívásairól a cég IT-biztonsági üzletágának igazgatójával, Bánszki Zsolttal beszélgettünk.

A világjárvány miatt tavaly óta gyakorlatilag ingerküszöb alá szorult, de szinte háborús idők járnak a kiberbiztonság területén, hogy mást ne mondjunk, példátlan támadások érték az Egyesült Államok infrastruktúráját. Hogyan éli meg ezt a szakma?

Nos, a szakma nyitott szemmel jár, figyeli, elemzi a fejleményeket és készül a jövőre. Nem értek azzal egyet, hogy a világjárvány miatt háttérbe szorult volna, sőt mivel mindenki távmunkára kényszerült, az egész életünk (iskola, egészségügy stb.) a digitális térbe került, így mindinkább fókuszba került a kiberbiztonság kérdése. Reneszánszukat élik a zsarolóvírusok, megszaporodtak az adathalászkampányok, és a támadással érintettek köre is bővült az elmúlt másfél évben. Az Egyesült Államokban is számtalan támadást láttunk, amelyek közül kiemelkedett a Colonial Pipeline elleni, mert közvetve olyan kritikus infrastruktúrát érintett, amihez nem voltunk eddig hozzászokva.

Mennyire mozgatják meg az intő jelek a hazai cégeket?

Azt kell mondanom, hogy a hazai cégek egyre jobban nyitnak és érdeklődnek a téma iránt, hiszen egyre jobban látják a kockázatokat és érzik a veszélyt. Fontos kiemelni, hogy a technológiai fejlesztések mellett a működési folyamatokra is kell koncentrálni, és a megfelelően képzett szakemberek is szükségesek, akikből ma sajnos nagyon nagy a hiány.

Mi történhet egy ipari rendszert érő tipikus támadás során?

Nagyon sok minden. De ami az ipari rendszerek tulajdonosait/működtetőit a legsúlyosabban érinti, az a leállás, illetve a termeléskiesés. De természetesen egy ipari rendszert érő támadásnak nem feltétlenül a rombolás a célja, elég ha csak az ipari kémkedésre gondolunk, amely szintén átkerült az online térbe.

Milyen kiberbiztonsági megoldásokkal ismerkedhet meg az, aki ellátogat a 4iG Technológiai Fórumra?

Az elmúlt időszak tapasztalatait összefoglalva igyekszünk gyakorlati példákon bemutatni az újdonságokat és a képességeinket. Több témát is érinteni fogunk: például az ipari rendszerek és a kiberbiztonság kapcsolatát, a fizikai biztonság informatikai aspektusait, de mutatunk esettanulmányokat a közelmúltból, foglalkozunk a biztonsági operatív központok működtetésének optimalizációjával és automatizációjával is, szóval minden olyannal, ami ma ezt a szegmenst mozgatja – persze mindezt hibrid környezetben: online és személyes jelenléttel is várunk mindenkit.

Milyen szakemberekkel és milyen témákkal találkozhat, aki ellátogat a fórumra?

Aki ellátogat hozzánk október 14-én, az találkozhat – természetesen rajtunk kívül – különböző ágazati szereplőkkel. Reményeink szerint jelen lesznek az ipar, a kritikus infrastruktúra, valamint a pénzintézet képviselői is. Lesznek, akik kizárólag az IT-biztonság és lesznek, akik az ipari megoldásaink iránt érdeklődnek, de ezek közös metszéspontjában is nagyon érdekes kapcsolatokra tehetnek szert, és érdekes problémákat vitathatunk meg.

A 4iG Technológiai Fórum-rendezvény további részleteit itt találja.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a 4iG közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Aradi László / Index)

Rovatok