Index Vakbarát Hírportál

Áder János: 2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal

2021. október 13., szerda 13:48

Tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyagszemét kerül a tengerekbe és óceánokba, az ENSZ becslése szerint ez 2050-re oda vezethet a túlhalászással kiegészülve, hogy több műanyagszemét lesz ezekben a vizekben, mint hal – mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió szerda reggeli műsorában.

Az államfő a Budapesten november 29. és december 5. között sorra kerülő Planet 2021 fenntarthatósági expó alkalmából tartott interjúsorozatában a tengerek, óceánok védelmének fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a Föld népességének harmada a tengerekből és óceánokból nyeri ki a fehérjeszükségletét, a sós vizek halbősége ezért döntő fontosságú az egyre nagyobb népesség élelmezése szempontjából – számolt be az MTI.

A tengerek szennyezésének csökkentése mellett sokat kell változtatni a tengeri halászaton is, amely mögött ugyanakkor nagyon komoly lobbi áll, és globálisan mintegy 20 milliárd dollár állami támogatást kap – mondta az államfő.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tengeri halak fogyasztása kiváltható lenne Magyarországon tenyésztett édesvízi halakkal. Hozzátette:

Elő kell venni a régi recepteket, a néhány száz évvel ezelőtti recepteket, amikor tényleg bőviben voltunk halnak.

Rovatok