Index Vakbarát Hírportál

Az Apple újabb bemutatót hirdetett október 18-ra

2021. október 13., szerda 12:52

Az amerikai sajtónak kiküldték a meghívókat, október 18-án hétfőn, magyar idő szerint este hét órától újabb termékbemutatót tart az Apple. A cég az Unleashed (Elszabadult) szlogennel hirdeti a virtuális konferenciát, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a hónapok óta pletykált új generációs ARM-alapú Mac gépekről hull le a lepel.

Az Apple 2020 júniusában jelentette be, hogy az Intel processzorairól átáll a saját ARM-alapú M1 lapkáira, ám az átállás egyelőre csak az iMac, a MacBook Air, a Mac Mini gépeket és a MacBook Pro alapszintű konfigurációját érintette. A profi felhasználóknak szánt nagyobb méretű MacBook Prókhoz, illetve a Mac Pro és iMac Pro gépekhez eddig nem nyúlt az Apple.

Most ez megváltozhat, a Bloomberg szerint frissülnek a hordozható Pro gépek. A lap szerint a 13 hüvelykes laptopot egy 14 hüvelyk átmérőjű kijelzővel szerelt gép váltja, illetve frissül a 16 hüvelykes verzió is. Nem látható változás lesz, hogy kukázza az Apple az Intel lapkáit, helyükre pedig a saját M1X-típusú processzorát teszi. Az M1X-ről a Bloomberg azt véli tudni, hogy a CPU tíz processzormaggal, a GPU pedig 16 vagy 32 maggal dolgozik majd, szemben az M1 8-8 magjához.

A Verge szerint lehetséges, hogy a kijelzők mini LED technológiára állnak át, illetve várják a HDMI, az SD-leolvasó, illetve a mágneses MagSafe töltő visszatértét. Utóbbira nagyobb esély van, mint előbbi kettőre. A Bloomberg szerint a touchbar nevű OLED érintősávtól búcsúzhatnak az új gépek, helyette visszatérhetnek a fizikai funkciógombok.

Az október 18-i bemutató hírét Greg Joswiak, az Apple globális marketing-alelnöke Twitteren jelentette be:

Vannak pletykák még arról is, hogy az új MacBookok mellé az Apple frissíteni fogja a Mac Minit is egy erősebb processzorral. A pletykák alapján több csatlakozót és az M1X processzort kaphatja meg a legkisebb Mac, mellyel a félprofi felhasználókra lő az Apple.

Új iPadet vagy iPhone-t már nem kell várni, ezeket egy hónapja dobta piacra a cég, viszont az Apple saját márkás kiegészítői közé megérkezhet az AirPods vezeték nélküli fülhallgatók harmadik generációja. Állítólag a dizájn hasonló lesz az AirPods Pro fülhallgatókhoz, de az aktív zajszűrés megmarad a Pro privilégiumának.

Az Apple eseménye után egy nappal tartja saját októberi termékbemutatóját a Google, melynek főszereplői a Pixel 6 telefonok lesznek. Október 20-ra a Samsung jelentett be Unpacked 2 néven egy rövidebb bemutatót, melyen várhatóan az idén piacra dobott Flip3 és Fold3 készülékekkel kapcsolatban jöhetnek újdonságok. Rá egy napra, október 21-én pedig a Huawei tér vissza bő másfél évvel utolsó európai telefonpremierje után a nyugati piacra, várhatóan a Kínában már debütált eszközeinek egy frissített változatával.

Rovatok