Index Vakbarát Hírportál

Nem kell elhagyni a Földet ahhoz, hogy az űrben utazzunk

2021. október 13., szerda 17:12

Virtuális űrutazást tesz lehetővé a lausanne-i Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) asztrofizikusai és informatikusai által kifejlesztett új szoftver, adta hírül az MTI.

A VIRUP (Virtual Universe Project) segítségével a hobbicsillagászok térben és időben is utazhatnak saját naprendszerünktől egészen a látható univerzum külső határáig. A VIRUP segítségével „meglátogatható” az eddig felfedezett 4500 exobolygó és 50 millió galaxis, a virtuális időutazás során pedig szimuláció segítségével a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis jövőbeli összeütközését láthatja az érdeklődő. Tardis nem kell hozzá, egy megfelelő számítógépre és VR szemüvegre azonban szükség van a kozmológiai adatokból létrehozott mesterséges űr megtapasztalásához.

Jelenleg a fejlesztő tudósok azon dolgoznak, hogy a program több égitestet, például aszteroidákat, csillagködöket, és pulzárokat is meg tudjon jeleníteni 3D-ben. A program másodpercenként 90 képből állítja elő az univerzum virtuális mását. A képek forrása nyolc különböző adatbázis, melyekben csillagászok és asztrofizikusok által készített felvételek vannak.

Az asztrofizikai adatok vizualizálása sokkal megfoghatóbb, mint a grafikák és a számok. Segítségükkel képet kaphatunk ezekről az összetett jelenségekről – mondta Yves Revaz asztrofizikus, aki Revaz Florian Cabot informatikussal közösen fejlesztette ki a virtuális valóságban űrutazó szoftvert. Akit érdekel, a szoftverkódot leszedheti innen a Gitlabről.

(Borítókép:  Hadrien Gurnel, a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) Kísérleti Muzeológia Laboratóriumának szoftverfejlesztő mérnöke háromdimenziós szemüveggel tanulmányozza a világmindenség legrészletesebb térképét az egyetem Asztrofizikai Laboratóriumának tudósai által kifejlesztett virtuálisvalóság-szoftver (Virtual Reality Universe Project  Virup) segítségével egy 360 fokos panorámaképernyőn az egyetem Kísérleti Muzeológia Laboratóriumában, a Lausanne közelében fekvő Saint-Sulpice-ben 2021. október 12-én.  Fotó:  MTI / EPA / Keystone / Laurent Gillieron)

Rovatok