Index Vakbarát Hírportál

Rákgyógyszer lehet a világ legdrágább parazitájából

2021. október 14., csütörtök 12:31

A zombifikálódott hernyókból kivont hatóanyagot oxfordi kutatók turbózták fel.

Túljutott a klinikai tesztek első fázisán a kínai hernyógombából származó rákellenes hatóanyag a NUC-7738, amelynek kipróbálását az Oxford Egyetem és a NuCana gyógyszeripari vállalkozás kezdeményezte. A vizsgálat eredményét a Clinical Cancer Research közölte.

A Himalájában honos Ophiocordyceps sinensis egy parazita gombafaj, ami éjjeli lepkék hernyóit megtámadva mumifikálja azokat, ezért nevezik hernyógombának. A hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta használja, mára a világ legértékesebb parazitájaként ismert.

A gombából kivont aktív hatóanyag a cordycepin, más néven 3'-deoxiadenozin (vagy 3'-dA), ami egy rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású nukelozid-analóg. Nem érdemes azonban ilyen termékekért megrohanni a bioboltokat, mert a cordycepin 

nagyon gyorsan lebomlik a szervezetben:

1,6 perc a felezési ideje a véráramban, mivel az adenozin deamináz (ADA) enzim azonnal lebontja. A helyzetet tovább rontja, hogy nagyon nehezen kerül be a sejtekbe, így a tumorba való bejutása egyszerű fogyasztás útján viszonylag reménytelen.

Megdizájnolták

A hatóanyag Oxfordon fejlesztett és módosított változata a NUC-7738 kiküszöböli a fent említett hátrányokat, képes nukleozid transzportektől függetlenül bejutni a sejtekbe, ellenáll az ADA enzim lebontó hatásának és a tumor védelmi mechanizmusainak is. A módosított hatóanyag bizonyos vizsgálatok szerint negyvenszer hatásosabb a rák ellen, mint természetes formája.

A 2019 óta végzett klinikai tesztek során eddig 28 beteg kapott az anyagból, akik a kutatók által publikált tanulmány szerint „tumorellenes tevékenység biztató jeleit és a betegség hosszabb stabilizációját mutatták”. A sikeres első fázist, a klinikai tesztek második szakasza követi, amint sikerül megtalálni a megfelelő önkénteseket.

(ScienceAlert)

(Borítókép: kínai hernyógomba. Fotó: Sushil Bisht / Getty Images Hungary)

Rovatok