Index Vakbarát Hírportál

Már folyik a tesztelés, nemsokára jöhet a magyar fejlesztésű orrspray koronavírus ellen

2021. október 15., péntek 17:47

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat. A hatóanyag megvédi a kezelt sejteket a vírusfertőzéstől – számolt be Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a Heteknek.

A szakember ígéretesnek nevezte az eddigi vizsgálatok eredményét. Mint fogalmazott:

Laborkörülmények között igazoltuk azt, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől. Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működni fog, tehát ez egy ígéretes szer.

Kemenesi Gábor a lapnak azt is elmondta, hogy bár a korábbi, osztrákokkal közösen fejlesztendő koronavírus elleni vakcina terve mára okafogyottá vált, arra viszont van esély, hogy az mRNS-alapú vakcinák gyártása Magyarországon is megkezdődjön. Szándékukban áll az mRNS-vakcina technológiájának tudástranszferét hazahozni. Persze ehhez rengeteg szakértőre van szükség, de ezt a tudományos hálózatot tervezik itthon létrehozni.

A koronavírus-járvány negyedik hullámáról szólva a víruskutató jelezte, nekünk is tennünk kell azért, hogy ez a hullám enyhébb legyen az előzőnél. Ezt mindenekelőtt az oltottság növelésével és az általános maszkviselettel érhetjük el.

Rovatok