Index Vakbarát Hírportál

Van egy kis gond Lucy-val az égen

2021. október 19., kedd 12:07

A NASA űrszondájának két napeleméből csak az egyik nyílt ki rendesen. A küldetés egyelőre nincs veszélyben, de megoldást kell találni a problémára.

Szombaton, október 16-án indult el a NASA Lucy űrszondája, mely hat év repülés után a Jupitert kísérő trójai aszteroidákat vizsgálja majd.

Az indítás sikeres volt, ahogy eddig a Lucy működése is az: a több mint hét méteres napelemek kinyíltak, így a szondának kellő energia termelődik. Azonban a NASA közleménye szerint a második napelem-ernyő nem zárt be, így a mérnököknek most távolról megoldást kell találni a problémára és orvosolni azt.

A napelemen kívül a Lucy többi rendszere az elvárások szerint működik, az évekig tartó utazás és felfedezés sikere szempontjából azonban kritikus fontosságú, hogy az energiaellátásért felelős panel problémájára megoldást találjanak.

Frissítés: A NASA weboldalán keresztül jelezte, hogy az eszköz a tervek szerint folytatja útját és munkáját az űrben. A hibásan kinyílt napelem problémáját azonban továbbra sem sikerült megoldani, ezen dolgoznak a mérnökök.

Az űrszondát egyébként a Lockheed Martin állította össze, a Lucy napelemeit pedig a Nemzetközi Űrállomás ellátására kifejlesztett Cygnus személyzet nélküli teherűrhajó gallium-arzenid napelemcellái alapján a Northrop Grumman készítette. Ez az első napelemes szonda, mely a Naptól ilyen távol vizsgálódik és több aszteroidát vizsgál meg, mint korábban bármely más eszköz.

Ha minden a tervek szerint halad, a Lucy 2025 áprilisára eléri a Mars és a Jupiter közti kisbolygóövet, 2027-re pedig eléri a Jupiter Föld felőli oldalán található görög aszteroidáit. Utóbbiak a nagyobb égitest gravitációs erejének hatására „csapdában vannak”, ezért helyzetük hosszú távon is fix az űrben. A Lucy ezeket négyszer fogja megközelíteni, mielőtt elindul vissza a Föld irányában. 2031 körül térhet vissza bolygónkhoz, itt gravitációs hintamanővert hajt majd végre, s 2033-ra visszatér a Jupiterhez, hogy a bolygó mögötti trójai kisbolygókat is megvizsgálja.

A 981 millió dollár költségű misszió célja, hogy a Naprendszer múltjába, 4,5 milliárd évre tekintsenek vele vissza. Innen a szonda neve is, a tudósok ugyanis Lucy-nak nevezték el az 1974-ben Etiópiában felfedezett, történelmi jelentőségű fosszíliát a Beatles című dala után. Az antropológiai áttörést jelentő felfedezésnek és a Beatlesnek állít emléket a küldetés gyémánt formájú logója is, illetve a plakett is, melyet a Lucy szonda magával visz.

Korrekció: A cikkben tévesen szerepelt, hogy a Lucy a trójai csoport aszteroidáit kutatja először.

Rovatok