Index Vakbarát Hírportál

A NASA lehűtené a tűzhányókat, hogy megakadályozza a kitörésüket

2021. október 20., szerda 20:20

A szupervulkánok képesek lennének megsemmisíteni a komplett földi civilizációt – állítják amerikai tudósok, akik szerint ezek kitörése sokkal kockázatosabb, mint az üstökösök vagy aszteroidák érkezése.

Napjaink vulkánkitörései elképesztő pusztítást mérnek környezetükre, de mindez eltörpül a szupervulkánok energiája mellett. Földünkön létezik ugyanis mintegy 20 olyan tűzhányó, amely több ezerszer nagyobb kitörésre képes, mint a Kanári-szigetek, Hawaii, Izland és Olaszország vulkánjai együttvéve.

Ezek bármelyikének esetleges aktiválódása több mint 1000 köbkilométer anyagot lövellne a levegőbe, ami élelmiszer- és ivóvízhiányhoz vezetne. 

A mérgező vulkáni hamu fél kontinenseket terítene be, 10–12 fokkal csökkentve a következő évtized átlaghőmérsékletét, az okozott anyagi károk és az energiaellátás kimaradása pedig teljességgel megbénítaná a társadalmat.

Ilyen vulkán a többi között a Yellowstone Nemzeti Parkban található Caldera. Legutóbbi kitörése ugyan legalább 660 ezer évvel ezelőttre tehető, azonban már több év telt el azóta, mint az utolsó két kitörése között. A NASA már 2017 óta dédelgeti tervét, hogy valamilyen módon megakadályozza, hogy a Caldera ismét működésbe lépjen.  

A katasztrófa elkerüléséhez a tűzhányót lehűtenék egy olyan különleges módszerrel, amelyre még nem volt példa a világon. 

A vulkán mellett fúrt 10 kilométer mély lyukba vizet pumpálva közvetlenül a magmakamra alsó részén kezdenék a hűtést, és évszázadok alatt évente nagyjából méterenként hűtenék a magmát.

Az elképzelés még nem forrta ki magát teljesen, a tudósok azt vizsgálják, nem indítaná-e be maga a fúrás a vulkánt, viszont az biztos, hogy a tűzhányóból ezzel párhuzamosan kinyerhető geotermikus energia nagy segítség lenne az emberiség számára.

(Express)

Rovatok