Index Vakbarát Hírportál

Bebizonyosodott, hogy a vikingek érkeztek először Amerikába

2021. október 21., csütörtök 11:44

Kiderült, hogy pontosan mikor érkeztek először európaiak a kontinensre.

Konkrét leletek is alátámasztják, hogy a vikingek már fél évezreddel Kolumbusz Kristóf érkezése előtt megjelentek Amerikában – derül ki a Nature folyóirat cikkéből.

A bizonyíték a kanadai Newfoundland legészakibb félszigetéről származik, ahol 1960 óta kutatják a L’Anse aux Meadows nevű viking települést, amelynek korát eddig nem sikerült meghatározni.

Elbeszélésekből eddig is ismert volt, hogy ügyes hajósok lévén a vikingek a IX. században felfedezték Izlandot, és a XI. században partot értek az amerikai kontinensen is.

A holland Groningeni Egyetem kutatója, Michael Dee sikeresen meghatározta a viking leletek korát. Dee megállapította, hogy a települést 1021 körül alapították.

A meghatározáshoz a kutatók faforgácsokat gyűjtöttek, amelyek alapján olyan famaradványokat azonosítottak, amelyek fémeszközökkel végzett megmunkálás nyomait mutatják. Fémeszközökkel az itt élő indiánok nem rendelkeztek.

A fák korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg, az izotópos vizsgálattal azonban csak évszázados pontosság érhető el. A kérdésben végül a fák évgyűrűi döntöttek, amelyek megőrizték egy 993-ban történt erőteljes napvihar nyomait – az izotópok által jelölt kozmikus eseménytől így csak a fa kidöntéséig kellett számolniuk a gyűrűket, hogy kiderüljön a pontos dátum.

Ez az első tárgyi bizonyíték a vikingek amerikai jelenlétéről, ami igazolja, hogy legalább 470 évvel megelőzték Kolumbusz Kristófot a kontinensen. Nem ismert, hogy pontosan hányszor látogattak ide és mennyi ideig maradtak, de egyértelmű, hogy nem tartózkodtak sokáig Amerikában.

L’Anse aux Meadowsban körülbelül százan élhettek, de a hátramaradt szemétdomb méretéből és a temetkezési helyek hiányából arra következtetnek, hogy rövid ideig tartózkodtak itt.

(Nature)

Rovatok