Index Vakbarát Hírportál

Készül a magyar koronavírus elleni gyógyszer

2021. október 21., csütörtök 14:04

Várhatóan 2023 elején kezdődhet a magyar fejlesztésű koronavírus-gyógyszer klinikai tesztelése – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja az InfoRádiónak.

Sikerült olyan molekulákat azonosítanunk, amelyek újak, olyan értelemben, hogy szerintünk szabadalmaztathatóak, és ezekről a molekulákról, hatóanyagokról sikerült nyáron kimutatnunk, hogy megakadályozza a vírust abban, hogy megfertőzze a sejteket. Egyébként Pécsett Jakab Ferenc professzor mutatta ki. Jelenleg zajlanak azok az állatkísérletek, amelyek azt hivatottak megvizsgálni, hogy az állatokat megvédi-e a fertőzéstől és a betegségtől. Nagyon bizakodóak vagyunk, hogy ezek a kísérletek sikeresek lesznek és ki tudjuk választani azt a molekulát, amelyet továbbviszünk a gyógyszerfejlesztés útján

– mondta el a kutató. Az állatkísérleteket körülbelül egyéves toxikológiai vizsgálat követi, amelyben azt vizsgálják, hogy kivédi-e a gyógyszer a fertőzést, és nem okoz más megbetegedést.

Kacsovics Imre közölte, hogy 

egy antitesthez hasonlít ez a gyógyszer, megelőzésre is használható. Ez alatt azt kell érteni, hogy ha valaki a védőoltásoktól nem lesz védett, nem lesz immunválasza, az ő szervezetét meg lehet védeni ezzel a gyógyszerrel. A védelem általa nagyon hamar kialakul, 6-10 óra után, a védelem pedig 3-4 hónapig is kitarthat.

Emellett kiemelte, hogy a gyógyszer kiegészítő védekezési forma lehet az oltások mellett a gyengébb immunrendszerűek számára.

Rovatok